szerda, augusztus 25, 2010

Átszerkesztett Bloody Mary

Az ötlet ehhez az üdvözlőfalathoz akkor született, amikor borókabogyóval együtt konfitáltam sárga és piros paradicsomot. Az eredmény teljesen a Bloody Mary koktélra emlékeztetett. Miért ne lehetne a Bloody Maryt koktél helyett előételként vagy üdvözlőfalatként tálalni? Ebből az elgondolásból született az alábbi amuse gueule, vagyis: Bloody Mary átszerkesztve.


A paradicsomot borókabogyóval, babérlevéllel és fokhagymával konfitáltam olivaolajban. A héját és magházát ezúttal viszont nem dobtam el. A gondosan lehúzott paradicsomhéjat feltekertem és a sütőben ropogósra kiszárítottam. A paradicsom magházából pedig szűrőn keresztül kinyomkodtam a levét, majd worcestershire szósszal és tabascoval ízesítettem. Ebben a lében marináltam egy kicsit a brunoise-ra vágott angolzellert. Végül a konfitált paradicsomot poharakba helyezve meglocsoltam a fűszeres paradicsomlével és megszórtam a marinált angolzellerrel. Kevés frissen rácsepegtetett gin végül tökéletes Bloody Mary hangulatot teremtett a pohárban. (recept)

7 megjegyzés:

á la carte kulinaria írta...

Csodás! Imádom a paradicsomot!

Unknown írta...

Köszi, örülök, hogy tetszik! Ha imádod a paradicsomot, akkor most itt van végre a Te idényed ;)

Arra el is felejtettem kitérni, hogy van aki nem kedveli a gint és cserébe persze vodkával is elkészítheti. Igaz a borókát akkor sem hagynám el a paradicsom alól. A paradicsom héját pedig a képen láthatónál még egy fokkal barnábbra érdemes szárítani. Egyrészt jobban kiszárad és papírhatás helyett tényleg ropogós lesz, másrészt pedig előjön egy intenzívebb paradicsomíz, ami kicsit szárított paradicsomra hasonlít.

ehran írta...

Szokás szerint remek ötlet, tuti "ellopom", és elsütöm ismerősöknek valamelyik hétvégén, most kezd érni a paradicsom a kertben. :)
A héj+magház jellegű maradékot - nagyobb mennyiség esetén, ha mondjuk aszalt paradicsomot gyártok - botmixerrel szoktam kicsit megdolgozni, majd szitán átpaszírozni, és kis lángon teljesen besűríteni kevés sóval, borssal - ketchup-jellege lesz, és tökéletes is abban a funkcióban.

Unknown írta...

Köszi, ehran, örülök, hogy elnyerte a tetszésedet! Blumenthalnak van egy tudományos papírja arról, hogy épp a paradicsom magházában rejlik a legtöbb glutamát / glutaminsav, szóval kár lenne eldobni. Jó ötlet a ketchup. Itt most azért nem pürésítettem a magházát, mert felhabosodik és ha utána nem főzöm, hanem nyersen szeretném felhasználni, akkor előnytelen az állaga. Ezért jobb a nyers lé kinyeréséhez inkább deszkán késsel felaprítani a magházat és utána szűrőn átkenni, mixelés nélkül.

flatcat írta...

Történetesen a bloody mary a kedvenc koktélom! :)
Nagyon jó ötlet belőle a szorbet, bár én nem állnék meg ekkora mennyiségnél. :) Na és most akkor alig várom, hogy visszakerüljön a fagyigép a fagyasztóba, meg egy kicsit jobb legyen az idő, hogy legyárthassam otthon is. :)

Unknown írta...

flatcat: Köszi, de ebben nincs sorbet-t vagy fagyi valamilyen más formában ;)

flatcat írta...

Bocs, egy lépés kimaradt. :) Amikor először ránéztem, azt gondoltam, hogy szorbet, aztán annyira megtetszett ez az ötlet, hogy én azt fogok majd belőle készíteni, valamivel több alkohollal. :) Késő volt már a kommenteléshez... :)