szerda, augusztus 11, 2010

Kacsamell borókás paradicsommal és thai bazsalikomos édesköménygumóval

Szeretek paradicsomot konfitálni, főleg most, hogy itt van a paradicsom idénye. Rendkívül egyszerű elkészítési módszer és nagyon sokféleképpen variálható. Legnagyobb előnyei, hogy egyrészt a paradicsom még intenzívebb ízű lesz, másrészt pedig nagyon szépen és egyszerűen lehet konfitálással aromatizálni a paradicsomot. Tehetünk pl. minden egyes cikk alá 1-1 friss levél bazsalikomot és fokhagymát, amik sütés közben teljesen beleivódnak a paradicsom húsába (ld. bazsalikomos konfitált paradicsom). Amíg a bazsalikom-paradicsom párosítás rendkívül elterjedt, sokkal ritkábban lehet találkozni a hasonlóan tökéletes boróka-paradicsom párosítással. Én most borókabogyókat tettem friss babérlevelekkel együtt a paradicsomcikkek alá és sütőbe való helyezés előtt még néhány csepp ginnel (ami ugyebár borókából készül) is meglocsoltam. Az eredmény fantasztikus lett, akár bloody mary köretnek is nevezhetném.


A kacsamell ezúttal nem sikerült teljesen rózsaszínűre, aminek az az oka, hogy kicsit túl sokáig forgattam az ánizskapros habzó vajban. Az édesköménygumót hirtelen pirítottam és friss thai bazsalikommal ill. narancslével és narancshéjjal ízesítettem. Mentával és citrommal is finom, de így thai bazsalikommal még jobban tetszett, hisz a thai bazsalikomnak is van egy enyhe ánizsos mellékíze, ami nagyon jól megy az édesköménygumóhoz. (recept)

ui: Lassan már tényleg ideje volt, de szüleim segítségének köszönhetően tegnap óta végre új címen érhető el a blogom: http://www.kiserletikonyha.hu (www nélkül is jó). A blogspotos cím ill. az összes blogspotos link továbbra is működik és automatikusan az új címre irányít át.

Nincsenek megjegyzések: