péntek, augusztus 27, 2010

Vaddisznó grillezett őszibarackkal és rókagombával

Nem kimondottan nyárias errefelé az augusztus, de a viszonylag gyakori esőknek persze van jó oldala is, hiszen a piac tele van gyönyörű friss erdei gombákkal. Ezáltal a nagy népszerűségnek örvendő rókagomba is helyi, azaz bajor és frank származású és nem Ukrajnából, vagy Fehéroroszországból utazott az erlangeni piacra. Magukon a gombákon is érződik a rövidebb szállítási út, s mellesleg nagyon szép aprók is, azaz aprítani sem kell őket. Nekem az egyik kedvenc párosításom a gomba és a sárgabarack ill. őszibarack, melyet számtalan változatban kipróbáltam már, jobbnál jobb eredményekkel.


Ezúttal a vágási felületén grilleztem az őszibarackot, ami közben a grillserpenyővel közvetlenül érintkező felületen szépen karamellizálódott. A karamellhatást tovább fokoztam egy kevés narancslikőrrel. Seperc alatt karamellizálódik a narancslikőrben rejlő cukor, ezért csak közvetlenül az őszibarack grillserpenyőből való kivevése előtt csorgattam végig a barackfeleken. A rókagombát hagyományos módszerem szerint pirítottam meg salottával, fokhagymával, kakukkfűvel és a friss hatásért egy kevés száraz fehérborral. Eleinte kacsamellet terveztem hozzá, de a piacon spontán a ritkán fellelhető vaddisznó mellett döntöttem. Rendkívül jól harmonizált a hús a gombával és az őszibarackkal egyaránt. A pirított rókagomba a grillezett őszibarackkal pedig egyenesen tökéletes párost alkottak, mintha egymásnak lennének teremtve. (recept)

További barackos-gombás receptjeim:

9 megjegyzés:

bévé írta...

Istenien néz ki! Biztos eszméletlen finom lett!

Unknown írta...

Köszi! Igen, "eszméletlen" finom az őszibarack a rókagombával vagy vargányával - kerekedj fel a piacra és szerezz be néhány illatos példány gombát és őszibarackot és próbáld ki ;) Hús nélkül is elkészítettem már vacsorára, pillanatok alatt kész.

Alexa Christi írta...

Nagyszerű párosításokat alkalmazol, csak ámulok mindig. Azért több összetevő is visszaköszön az "énféle" elkészítésből, ízesítésből. Én most levest főztem belőle, és francia palacsintával kombináltam a főételeket. Tőlem szokatlan módon, hús nélkül.
Ha hamarabb olvaslak, az egyik levesbetétem a karamellizált őszibarack lett volna, és biztosan nagy sikere lett volna.
De feljegyeztem legközelebbre:-)

Unknown írta...

Köszi! Pirított gomba nálam mindig így, vagyis salottával, fokhagymával, kakukkfűvel és fehérborral készül - és viszonylag nagy hő mellett, mert a gombát nem megpuhítani, hanem megpirítani szeretném. Hús nélkül is nagyon jó ebéd/vacsora a gomba az őszibarackkal, nem kell minden étkezésbe ill. minden nap hús ;) Próbáld ki kalácskrutonokkal (és esetleg libamájjal) is a rókagombát / vargányát.

Alexa Christi írta...

Mindent elolvastam, mindenhol, köszönöm:-)
Most nagyon sima és nagyon rókagombás-vajas ízt szerettem volna a levesben, így a fokhagyma, amit a "tejeskávémba is teszek", szándékosan maradt ki.
Pont muskotály küvének írtam az oldalán tegnapelőtt, hogy a 2006-os Ostoros Rizling már ott volt a kezemben, de valami azt súgta, hogy most ne tegyek bele.
Nem hiszem azért, hogy elrontotta volna:-D

Mindent köszi!

Unknown írta...

Szerintem egy kevés sav mindig kell a gombába. Minden ételben meg kell találni az egyensúlyt az édes, keserű, savanyú és sós ízek között - a gomba önmagában szerintem édeskés (ha sikerül az erdőben találnod vargányát és teljesen bogármentes, kóstold meg nyersen önmagában), s ennek egyensúlyozására kell egy kevés száraz fehérbor bele. Itt frank/bajor környéken van, ahol ecet kerül bele - nekem azzal már túl savanykás. Citrommal meg megintcsak nem az igazi, mert annak a gyümölcsíze bekavar. Ami még jó, az pl. száraz vermut (bár pl. a Noilly Prat nem annyira savanykás, mint a fehérbor) vagy kimondottan jó a gombához pl. a cider is.

Alexa Christi írta...

Hiszek Neked:-))
Már kész a főtel bejegyzésem (sav nélkül:-), valamikor mostanában közzé teszem, ha van kedved nézd meg, és, ha megtisztelsz vele, véleményezd.

Rossamela írta...

Gyönyörű! (Mint mindig.)
Épp egy hete raktam össze egy rókagomba-fehérhúsú öszibarack előételt, egy fehérbor volt az ihletadó.
Érdekes, hogy mellé tetted a vaddisznót, zsigerből vörösborral és ehhez passzoló dolgokkal társítanám, ez így sokkal érdekesebb!

Unknown írta...

Köszi szépen, Rossamela! Ezek szerint Te is felfedezted magadnak a gomba-barack párost ;)
Ez a vaddisznó nem volt igazán vad ízű, szóval nem kellett neki erős pác vagy vörösbor. No meg annyira gondolom ismersz a blogomon keresztül, hogy szeretek a hagyományoson túl mást is kipróbálni ;)