kedd, szeptember 14, 2010

Lazacpisztráng thai citromfüves dashiban

Többször próbáltam már, de még nem sikerült igazán tökéletes dashit készítenem. Első pillantásra nem tűnik bonyolultnak: egy lap kombualga, 20g bonitopehely és 1 liter víz. Nekem mindig egy kis frissesség hiányzik a kapott léből, ami úgy feldobná. Ezen elgondolkodva olyan ötletem volt, hogy a dashit friss, nyers paradicsommagra és -lére szedhetném rá, elvégre a húslevesen is frissít egy szem tálalás előtt hozzáadott paradicsom. A kapott leves így már kissé zavaros, de sokkal frissebb, üdébb.


A dashit thai citromfűvel, fokhagymaszárral és gyömbérrel ízesítettem, utóbbi egy nagyon enyhe pikáns ízt is adott a lének. A paradicsom húsát sütőben konfitáltam és így került a tányérba levesbetétként. Végső ízfokozóként shiitake gombát pirítottam a vágási felületén. Önmagában szerintem nincsen túl intenzív íze, de ha enyhe színt kap már sokkal zamatosabb. A halat szokásom szerint a bőre oldalán sütöttem szép ropogósra. (recept)

2 megjegyzés:

ehran írta...

A frissítés jópofának tűnik; esetleg citromlével vagy zöldfűszerrel (koriander pl.) nem működhetett volna szerinted - és akkor a zavarosság is elkerülhető talán? Illetve a sült hal picit furcsa nekem levesben tálalva - nem szívja meg magát túl gyorsan, és nem veszíti el a bőre a ropogósságát?

Unknown írta...

A koriander zöldjét nem nagyon kedvelem - én abba a csoportba tartozom, akinek ez nagyon szappanos ízű. Citrom- vagy inkább limelé is jó lett volna bele, de a thai citromfű ízét szerintem kicsit megzavarja a citrom jelenléte. Persze ezt ki lehet használni úgy is, hogy még izgalmasabbnak tűnjön az összíz. Sült halat levesben Frank Rosinnál láttam, ha jól emlékszem. Nem szívta meg magát túl gyorsan, amíg a tányér elfogyott, addig ropogós is maradt. Igaz a ropogós bőre miatt kicsit nehéz volt kanállal darabolni, a bőre ugyanis így megsütve egyben válik le a húsról. Előnyösebb lett volna laposabb tányérban tálalni a levest és a halat nagy kockákra vágva megsütni. Czifray-ra készült volna, de nem vagyok teljesen elégedett az eredménnyel.