péntek, szeptember 03, 2010

Őszibarack-sorbet

Idén nálam a sárgabarack abszolút nem, az őszibarack viszont annál inkább nyerő. A piacon többféle fajtából lehet válogatni, legyen az sárga vagy fehér húsú nektarin, arany őszibarack, sárga vagy fehér húsú őszibarack illetve a képen látható lapos őszibarack. Utóbbi errefelé "Weinbergpfirsich" névre hallgat, azaz a szőlőhegyek dűlőin terem a szőlő mellett. Állítólag a szőlőt pozitívan befolyásolja, viszont azt is hallani, hogy csak a meleg hegyoldalakon terem meg itt német területen. Nem tudom melyik az igaz, mindenesetre a gyümölcshúsa nagyon finom tiszta őszibarack ízű. A képen látható példányok fehér húsúak, de létezik piros húsú változata is, amivel sajnos még nem volt szerencsém találkozni.

őszibarack
lapos őszibarack

Ebből az őszibarackból készítettem sorbet-t, vagyis meghámozva és feldarabolva, mézzel és citromlével fedő alatt a saját levében puhára főzve pürésítettem, majd lehűtöttem és fagyigépben elkészítettem. Az eredmény egy rendkívül krémes őszibarack fagylalt lett - olyannyira, hogy azt hinni, még tej vagy tejszín is került bele. (recept)

4 megjegyzés:

csicseriborsó írta...

Én vettem pirosbélűt is, de a fehér szerintem sokkal zamatosabb.

libelle írta...

Oh imadom én is ezt a barackot csupán igy naturan. Egy fa van az én kertemben is. Engedj meg egy informáciot, ez a barack kinából szérmazik, már Europában is honos és a Weinbergpfirsichhez nem sok köze wan. Az a régi jóizü nagyobb dionagyságu öszibarack az amit mi "Wingertpfirsichnek" = weinbergpfir... hivunk.Az értelme ugyanaz ellenben már egy kicsit népiesebb a kifejezés. Mindezek ellenére finom és édes röviden imádni való. Ja és nagyon pici a magja. Szivélyesen Libelle

Alexa Christi írta...

Én ebben az évben láttam először ilyen barackot a zöldségesnél, nagyon vonzó, kellemes a külseje alapján. De sajnos még nem kóstoltam. Annyira gusztusos a sorbet, amit készítettél belőle, hogy mostmár egészen biztos, hogy megkóstolom.
Már nem megyek vissza a sügérhez, de a papírban sültek nagy kedvenceim, bár én még ezt sem próbáltam gyümölccsel, de nagyon inspirálsz:-))
Oly annyira, hogy a töltött csirkébe almát tettem a máj mellé és nagyon finom lett (nyilván:-)
Teljesen megfertőztél (a legjobb értelemben:-) de nagyon jól tetted:-D

Unknown írta...

Csicseriborsó: Köszi az infót, azért még mindig igyekszem majd egyszer egy pirosat megkóstolni.

libelle: Köszi a kiegészítést libelle. Nem tudtam, hogy Kínából származik, mert itt a piacon régi őszibarackfajtaként árulják, s itt a környéken terem.

Nem vagyok mesterszakács: Köszi, örülök, hogy tetszik a sorbet és annak is, hogy sok minden más főztöm is tetszik.