hétfő, november 22, 2010

Kecskesajt juharszirupos sütőtökkel

Valamilyen számomra ismeretlen ok folytán az utóbbi időben teljesen rákaptam a juharszirupra. Olyannyira, hogy hetente legalább egy 250ml-es üveg tűnik el. Szinte minden téli alapanyaghoz rendkívül jól illik, legyen az birsalma, gesztenye, vagy a kedvenc párosításom: sütőtök. Egy igazán érett sütőtök már felvágáskor is sárgadinnye illatot áraszt magából, innét jött az ötlet, hogy fagyin túl esetleg krémként is szerepelhetne desszertben.


A kecskesajt ötlete onnét származik, hogy ennek az ételnek a kifejlesztésében Angéla kecskesajtos paprikás desszertje is megihletett. Itt a tányéron friss kecskesajt szerepel, ami csak enyhén fűszeres, de épp ezáltal is megy nagyon jól a sütőtökhöz. Ezen kívül került még rá minden jó, amit a szezon épp kínál, azaz alma, datolya és gesztenye. A gesztenyénél Heston Blumenthal receptje nyomán igyekeztem ostyákat készíteni, de nem sikerült eléggé vékonyra kikennem, így téglalap alakú gesztenyekeksz lett belőle. Vékonyabb ostyákkal / tuile-ekkel mille-feuille-t terveztem rétegezni, de ahhoz a sütőtökkrémnek kicsit sűrűbbnek kellene lennie (kb. olyan sűrűnek, mint a friss kecskesajtnak), hogy vágáskor / kanalazáskor nehogy szétcsússzon. Kimondottan tetszett a sütőtök harmóniája a gesztenyével és a datolyával. Érdemes lesz más szemszögből is kipróbálni. (recept)

2 megjegyzés:

Jenis írta...

Nagyon tetszik a sütőtök+kecskesajt+juharszirup! Mivel utóbbit nem igazán tudom beszerezni, én mézzel is el tudnám képzelni. Szerintem nem ártana neki a dió vagy a füge sem...

Unknown írta...

Köszi szépen, Jenis! Mézzel is nagyon jó - kecskesajtot eleve szokás kissé megsütve és mézzel meglocsolva is enni. Ahhoz néhány kocka krémesen puha sütőtök és egy kis zöld, pl. nyers fiatal spenótlevél, aminek szerintem kissé diós íze van. A dió is jó ötlet, főleg, hogy ropogósabb is, mint a gesztenye és így lenne egy kis ropogós is a tányéron. Hmm, lehet ez lesz szombaton az előétel a vendégeim számára ;)