péntek, december 09, 2011

Sütőtökös császármorzsa rooibos karamellel és citrusgyümölcsökkel

Egy kis fantáziával szinte végtelenféleképpen variálható a császármorzsa. Jó példa erre a múltkori kókuszos trópusi császármorzsa, ill. az alábbi sütőtökös változat is. Maga a sütőtök ízben és színben is jelen van a végeredményben, épp az utóbbi miatt is lesz ilyen szép sárga a tésztája. Próbáltam tejjel is pürésíteni a puha sütőtököt, de jobb eredményt értem el a sütőtök hulladékaiból főzött alaplé redukálásával és egy kevés benne főtt sütőtökkel. Azaz ezzel a híg sütőtökpürével laktózmentessé is vált egyben a smarni.

császármorzsa sütőtök rooibos tea liszt tej tojás vanília rum aszalt vörös áfonya vörösáfonya fahéj szerecsendió narancs grépfrút grapefruit
sütőtökös császármorzsa
Mazsola helyett aszalt vörös áfonyát áztattam rumba, ami egyrészt jobban illik a sütőtökhöz, másrészt pedig nem lesz olyan édes tőle a végeredmény. A hagyományos császármorzsában is csökkenthető ezzel a cserével az édesség. Kiegészítésképpen különböző citrusgyümölcsökkel díszítettem a desszertet. Ehhez két különböző színű grépfrútot és narancsot használtam fel. Mindhárom nagyon jól megy a sütőtökhöz, valamint további könnyedséget és frissességet kölcsönzött a desszertnek. Végül némi rooibos karamellel lett igazán kerek a sütőtökös császármorzsa. Vörös tea híján juharsziruppal is meglocsolható, viszont úgy édesebb lesz a végeredmény. (recept)
császármorzsa sütőtök rooibos tea liszt tej tojás vanília rum aszalt vörös áfonya vörösáfonya fahéj szerecsendió narancs grépfrút grapefruit
sütőtökös császármorzsa rooibos karamellel és citrusgyümölcsökkel
Read this post in English on myBites.

3 megjegyzés:

ehran írta...

Az hagyján, hogy viszonylag ritkán készítesz desszertet, de akkor sem egyezik az ízlésünk - követelem a krémes/csokis/kelttésztás kísérletek megjelenését is a lapon! :P :)
De egyébként jól néz ki, ha magamnak nem is, de kívánságra szoktam császármorzsát és egyéb, általam nem annyira kedvelt desszertet is készíteni, jól jön majd akkor. A laktózmentességért meg jár a bónusz pont, épp a minap érdeklődött egy jó ismerősöm ilyen receptek iránt, elküldöm majd neki a linket.

Unknown írta...

Most jelenleg az inspirált, hogy mit lehet a császármorzsából még kihozni. Mint látható, rengeteg mindent. A tej és vaj gond nélkül helyettesíthető, most még a tojás a kérdés - itt gyanítom sütőpor lesz a megoldás (nem akarok tojáspótlókat vagy szójatermékeket használni hozzá). Aztán kész is a vegán császármorzsa ;)

Rendben, akkor gondolkodom egy csokis változaton is ;) Vajkrém / tejszínes krém és kelt tészta viszont nem lesz - jobban kedvelem a gyümölcsös friss desszerteket.

Laktózmentes recepteket külön ugyan nem szedtem ki egy gyűjteménybe, de itt jobb oldalt a menüben látsz egy új vegán menüpontot ill. a honlapomon is kigyűjtöttem az eddigi vegán receptjeimet, amik persze laktózmentesek is egyben. Itt a császármorzsánál vaj helyett értelemszerűen olajat használjon, bár a vajban igen minimális a laktóz (főleg, ha a felhasznált mennyiséget is figyelembe vesszük, 2dl tej kb. 10g laktózt adna a császármorzsához, míg 1ek vaj még a 0,1g-ot sem éri el).

ehran írta...

Köszi, mondom majd neki ezeket is. A desszert meg persze poén volt, van a témában bőven recept, de amúgy krémes desszertekből is ettem azért olyat, ami nem volt igazán nehéz desszert, mondjuk valamilyen gyümölcsös variációban.