Egy kis fantáziával szinte végtelenféleképpen variálható a császármorzsa. Jó példa erre a múltkori kókuszos trópusi császármorzsa, ill. az alábbi sütőtökös változat is. Maga a sütőtök ízben és színben is jelen van a végeredményben, épp az utóbbi miatt is lesz ilyen szép sárga a tésztája. Próbáltam tejjel is pürésíteni a puha sütőtököt, de jobb eredményt értem el a sütőtök hulladékaiból főzött alaplé redukálásával és egy kevés benne főtt sütőtökkel. Azaz ezzel a híg sütőtökpürével laktózmentessé is vált egyben a smarni.
Mazsola helyett aszalt vörös áfonyát áztattam rumba, ami egyrészt jobban illik a sütőtökhöz, másrészt pedig nem lesz olyan édes tőle a végeredmény. A
hagyományos császármorzsában is csökkenthető ezzel a cserével az édesség. Kiegészítésképpen különböző citrusgyümölcsökkel díszítettem a desszertet. Ehhez két különböző színű grépfrútot és narancsot használtam fel. Mindhárom nagyon jól megy a sütőtökhöz, valamint további könnyedséget és frissességet kölcsönzött a desszertnek. Végül némi rooibos karamellel lett igazán kerek a sütőtökös császármorzsa. Vörös tea híján juharsziruppal is meglocsolható, viszont úgy édesebb lesz a végeredmény. (
recept)
Read this post in English on
myBites.
3 megjegyzés:
Az hagyján, hogy viszonylag ritkán készítesz desszertet, de akkor sem egyezik az ízlésünk - követelem a krémes/csokis/kelttésztás kísérletek megjelenését is a lapon! :P :)
De egyébként jól néz ki, ha magamnak nem is, de kívánságra szoktam császármorzsát és egyéb, általam nem annyira kedvelt desszertet is készíteni, jól jön majd akkor. A laktózmentességért meg jár a bónusz pont, épp a minap érdeklődött egy jó ismerősöm ilyen receptek iránt, elküldöm majd neki a linket.
Most jelenleg az inspirált, hogy mit lehet a császármorzsából még kihozni. Mint látható, rengeteg mindent. A tej és vaj gond nélkül helyettesíthető, most még a tojás a kérdés - itt gyanítom sütőpor lesz a megoldás (nem akarok tojáspótlókat vagy szójatermékeket használni hozzá). Aztán kész is a vegán császármorzsa ;)
Rendben, akkor gondolkodom egy csokis változaton is ;) Vajkrém / tejszínes krém és kelt tészta viszont nem lesz - jobban kedvelem a gyümölcsös friss desszerteket.
Laktózmentes recepteket külön ugyan nem szedtem ki egy gyűjteménybe, de itt jobb oldalt a menüben látsz egy új vegán menüpontot ill. a honlapomon is kigyűjtöttem az eddigi vegán receptjeimet, amik persze laktózmentesek is egyben. Itt a császármorzsánál vaj helyett értelemszerűen olajat használjon, bár a vajban igen minimális a laktóz (főleg, ha a felhasznált mennyiséget is figyelembe vesszük, 2dl tej kb. 10g laktózt adna a császármorzsához, míg 1ek vaj még a 0,1g-ot sem éri el).
Köszi, mondom majd neki ezeket is. A desszert meg persze poén volt, van a témában bőven recept, de amúgy krémes desszertekből is ettem azért olyat, ami nem volt igazán nehéz desszert, mondjuk valamilyen gyümölcsös variációban.
Megjegyzés küldése