hétfő, március 05, 2007

... s ismét csirke - vasárnapi 3 könnyed fogás

Vasárnap ebédre végre sikerült megint összeegyeztetni egyik haverommal és feleségével az ebédet. Havonta szoktunk összejárni, egyszer ők látnak engem vendégül, egyszer pedig én őket. Az elmúlt 3 hónapban viszont nem sikerült összehozni: részemről a lakásátalakítás, diplomamunka, karácsony, hazaút, munkakezdés & előadástartás ill szülinap - részükről pedig ugyancsak diplomamunka, karácsony, munkakezdés sőt még a költözésük miatt is. Utóbbi alkalomról itt található naplóbejegyzés ;)

Előételnek azokat a bizonyos parmezános-szárított paradicsomos golyókat készítettem, amiket Zsófi & Vica búcsúbulijára is - csak ott ugye mire leértem a buliba, már nem maradt még kóstoló sem. Mivel ezek szerint finomra sikeredhetett, így most ismét nekiláttam - s tényleg finomak lettek :) Mindenesetre egy kevés metélőhagyma vagy vmi más nyers zöldség nem árt hozzá.


Mivel hárman voltunk, így főételnek kedvem volt végre egyszer egy egész tyúkot sütni. A tyúkot kívülről megsóztam ill borsoztam, belül pedig kitömtem citrommal és zsályával. A sütőben pedig benedvesített sütőpapírral fedtem le, így iszonyatosan szaftos maradt minden. Mondjuk lehet, azért is, mert kb. 1,5-2dl olajban fürdött a zsályás-citromos tyúkocska ;) A szárnyakon és combokon nem igazán lehetett érezni a zsályát és a citromot, viszont a többi csirkehúst nagyon szépen átitta.


A zsályás-citromos tyúkhoz pedig köretként hajszálvékony húsos szalonnaszeletekbe tekert, azaz köpenyes krumplit főztem. Belül az íz kedvéért a szalonna még meg volt kenve némi csípős mustárral, kívül pedig néhány csepp méz borította.


Lehet, hogy most néhányan már kérdezik, hogy szép és jó, de nem lehet, hogy csak az a 2 szelet dísz lenne az összes narancs az ebédben! Nem is ;) Desszertként egy könnyed narancskrémet készítettem. Tényleg nagyon ajánlom, hogy hozzá néhány szem sózatlan pisztáciát (igen Ágó, még mindig van belőle ;) ) ill. 1-2 darab keserű csokit ropogtassunk el, nagyon finoman harmonizálnak.

2 megjegyzés:

Agota írta...

mmmm, ugye-ugye a narancs... :)
ágó

Unknown írta...

Az kimaradt a beszámolóból, hogy rengeteg narancsom maradt (nem tudtam mennyire szaftosak) - úgyhogy ma este Vicus & Krisz is valószínűleg egy "nahancskhém" élvezetébe kerülhetnek ;)