péntek, április 25, 2008

Körte-bazsalikom fagylalt

Valahogy úgy voltam én is ezzel a fagyigéppel, mint nosalty: már hosszabb ideje elterveztem a beszerzését, ám aztán eljött a tél és hideg lett, no meg hely sem volt nagyon a konyhában. Aztán most tavasszal, mikor felszereltünk 2 új polcot Ditémmel a konyhába és rendet is raktunk, annyi hely szabadult fel, hogy már lelki szemeim előtt láttam a fagyigépet. Múlt héten végre meg is érkezett a gép, s fel is avattam egy körtés bazsalikomos fagyival ;)


Hogy honnét is jött a körte és a bazsalikom kombinálásának az ötlete? Nos, kb. 8 éve egyszer Kitzbühel mellett Kirchbergben jártam és akkor ettem életemben először gourmet-étteremben. A tiszta halleves is onnét maradt meg, szintúgy, mint a desszert is, mely ugye körtés bazsalikomos fagylalt volt. Azért őszintén meg kell jegyeznem, hogy ez most nem sikerült rögtön elsőre, mivel első nekifutásra eléggé a háttérbe szorult a körteíz. Így hát a második próbálkozásomnál 4dl körtelevet összesűrítettem 1dl-re, ami tökéletes végeredményhez vezetett. Nagyon finom és könnyed párosítás, s egyéb cukor nélkül fagylalt formájában rendkívül kellemesen üdítő hatású. Akár még egy pezsgőt is fel lehetne szolgálni hozzá ;) (recept)

8 megjegyzés:

Fűszeres Eszter írta...

Megkérdezehetem milyen tipusú gépet vettél?

Névtelen írta...

Igenigen!!!Körtésbazsalikomosat ettem egyszer Ausztriában és nagyon jó!
Kipróbálom majd a recepted.

Unknown írta...

Eszter: Unold 8875 (Eismaschine) - neten kicsit keresgélve végül 124 euroért küldték haza, jelenleg ugyanott most 126euro - egyébként boltban van ahol 200euro körüli áron szállítják, szóval érdemes árakat összehasonlítani. Egyébként kompresszoros, azaz önmaga hűt, s így spontán neki lehet állni a fagyikészítésnek. A füzetben megadott 30 perc fagyasztási idő szerintem az esetek többségében nem elég, de így is kb. 40-50 perc alatt csodálatosan krémes és friss fagyit kapsz vele eredményül. A tartozékok egyébként nem moshatóak mosogatógépben (nem mint ha lenne nekem... ;) ). Kicsit nagy a gép, de ugye ennek a kompresszor az oka. Praktikus még a betöltőnyílás is, ahol pl. a fagyasztás vége felé könnyen hozzáadható az alkohol - pl. ezen esetben a vilmoskörte-pálinka ;)
Kompresszor nélkül természetesen olcsóbb a fagyigép, ám azoknál úgy tudom, hogy nem lehet csak úgy spontán nekilátni a fagyikészítésnek.

cserke: mindenképp próbáld ki, ha fel szeretnéd eleveníteni ;) azt hiszem ezzel a recepttel sikerült eltalálnom az emlékeimben őrzött ízt ;)

Mamma írta...

Hát, Beatbull, ezen kiakadtam:-)))
De hadd gratuláljak az új szerzeményedhez!!:-)

Mióta vágyom egy "igazi", hangsúlyozom igazi fagyigépre, mert aminek a fagyasztóban kell tartani az adapterét, az - szerintem - nem igazi. Az csak egy fagyasztott keverőlapát:-)))
Annak idején én is nézegettem a (z igazi) fagyigépeket, de az átlag 250 euró volt....
Nekem is adapteres van, és utálom, hogy helyet kell szorítani neki a fagyasztóban, pedig tényleg sokat csinálok fagyit, télen is remek üdítő desszert. A házi pedig abszolút egészséges, a tiszta gyümölcs maga.

Kívánok Nektek még sok-sok (spontán:-)) fagyizást, és remélem, hogy egészen új kreációkat is kifejlesztesz:-)))) olyan beatbullosat:-))

Unknown írta...

köszi, Mamma ;) amúgy mégis min akadtál ki?

Nálam pont ez volt az ok arra, hogy rendes fagyigépet vegyek (Eismaschine) és ne csak ilyen fagyasztóban előhűtésre szorulót (Eisbereiter). Eszter, neked is javasolnám ennek a megfontolását, mert, mint ahogy Mamma is írta, vannak némi akadályai. no, persze fagyigépek közt is létezik Ferrari - a Gaggia vmi 350euro körül kapható, de egyébként olyan óriási nagy választékot nem találtam fagyigépre. Sokkal inkább az árakra találtam óriási különbségeket.

Már volt egy próbálkozásom, olyan "beatbull"-osnak is neveznéd szerintem, csak sajnos valamilyen oknál fogva kicsapódott a tejszín és vajat kaptam. Igen, a hozzávalóknál volt a bibi, lehet majd még egyszer nekifutok, de nem ma. Ma csokifagyi lesz egy kis cigánymeggypálinkával ;)

Fűszeres Eszter írta...

Köszönöm szépen, nagyon jó ötlet, én ugyanis a fagyaztóm mérete miatt nem vettem eddig fagyigépet.
Ha elekadok a keresgélében, akkor majd kérhetek emiles segítséget? :-)

Névtelen írta...

úúúú-áááá, ez nagyon izgalmas ízpáros! köszi az ötletet:-) ez lesz a következő a málnafagyi után

Unknown írta...

Eszter: a fagyasztód mérete? Azt hittem, hogy az egy igazi kincsesláda - legalábbis egyik posztod jut most eszembe, mikor rengeteg elveszett dologra leltél ;) Természetesen, mailen is megkereshetsz - bár túl nagy szakértő nem vagyok.

nosalty: örülök, hogy tetszik! S még mennyire fog tetszeni, ha megkóstolod ;)