hétfő, szeptember 01, 2008

Kacsamell-sauté sárga paradicsom-kompóttal

Egyik kedvenc szakácskönyvem kétség kívül Heiko Antoniewicz "Fingerfood" című amuse gueule-gyűjteménye. Már több receptet megvalósítottam tőle kisebb-nagyobb módosításokkal, valamint az ízek, alapanyagok kombinálását tekintve a foodpairing-es weboldal mellett az első hely, ahol utánanézek. Nem is beszélve a gyönyörű felvételekről, melyek kivétel nélkül mind fekete vagy fehér háttérrel készültek a figyelmet megzavarás nélkül az ételre irányítva. Árát tekintve nem a legolcsóbb szakácskönyv, tartalmát és ötletességét tekintve (több mint 170 nem hétköznapi étel receptje) viszont mindenképp megéri! Ebből a könyvből készült a következő kanálnyi falat ("kanáldegusztáció").


A receptben zöld paradicsomból készült, ám egy kicsit megrózsaszínesedtek a paradicsomok már eleve a piaci zöldségesemnél. Mivel így esélytelen volt, hogy kihozzak bármiféle virító zöld színt, ezért inkább sárga paradicsomokból készítettem el a paradicsomkompótot, melyet vaníliával és ánizzsal ízesítettem. Zseniális kombináció, egy héttel később meg is ismételtem - de erről majd később ;) Még éjszaka készítettem a paradicsomchipseket - amolyan túlszárított paradicsomnak is mondhatnánk, mely nem hosszában, hanem keresztbe lett vékony szeletekre vágva. A kacsamellet nagyrészt szokás szerint készítettem el, mindössze annyi különbséggel, hogy most lehántottam a bőrét és külön sütöttem belőle kacsatepertőt a saját zsírjában. No meg a húst a végén még enyhén aromatizáltam zsályás-kakukkfüves vajjal - ezért is kacsamell-"sauté" (amire nem tudok jó magyar kifejezést, ha valaki tudna egy frappáns szót rá, kérem írja meg). Végül egy kanálon összekomponáltam az összetevőket. Óriási élmény így kanalanként egy harapásra enni - nem csak az ízek játéka miatt, hanem a különböző halmazállapotok miatt is. Langyosan (35-40°C) tálaltam, aminek nem az volt a fő oka, hogy mire a kanálra került minden, addigra kihűlt, hanem mert így sokkal jobban érezhetőek az ízek. (recept)

6 megjegyzés:

Frazon Zsófi írta...

"a figyelem megzavarása nélkül" :D hát, ezen jót kacagtam! az én figyelmemet a pompás fogások esetében nem sok minden tudná megzavarni.
különben meg teljesen igaz :)
és nagyon szofisztikált a fogás! ha tudnék az éterben fütyülni, hát bizisten!

Névtelen írta...

Nem semnmi, nagyon tetszik! Ebböl a mennyiségböl hány kanálka lett?

Unknown írta...

köszi Zsófi ;)

Orsi: kb. 20 kanálra, de nem számoltam. Kettő kanalat kidíszítettem fotózáshoz, aztán a többi húst és paradicsomot egy tányérra tettem és szépen kanalanként összekombináltam 1-1 falatnyit ;) Közben nem számoltam, de kb. 16-20 kanálnyi lehetett összesen. Előételnek 4-6 főre jó mennyiség, falatként legalább 15 fővel számolj. PS: Nem tudom, olvastad-e, kanálkákhoz Mammánál írtam tippet, hogy Butlersben jelenleg kapható kis porcelán kanapékanál (Vorspeisenlöffel), 2euro/db - amuse-gueule/amuse-bouche-hoz szerintem ideális. Fémből a WMF 6-os kanálkészlete (Häppchenlöffel) amazon.de-n le van árazva 26 eurora - bár más gyártótól 8 euróért is kapsz már 6 ilyen görbített kanalat. A képen látható kanál és tálka is Butlersből származik.

Névtelen írta...

Nem olvastam a tippedet Mammámál, jó hogy, ide is leírtad, köszönöm! Muszáj lesz a Butlerst valahogy útba ejteni :-) Ja, kaptam levesestálkákat a Nanu-Nanánál, be is ruháztam egyböl 6 darabba. A Ház Ura meg akarta kérdezni a pénztárost, hogy hozzá való szekrényt is lehet-e kapni. Szerinte nincs helye a cuccoknak nálunk. Mondjuk igaza van, még nem sikerült öket rendesen elhelyezni... Pedig én próbálom meggyözni a konyhába álmodott, gyönyörüséges, 50-es évekbeli, piros színü lemez orvosságosszekrény nélkülözhetetlen voltáról, de eddig még ellenáll ;-)

picilivi írta...

Szia!
ezt találtam:
>>sauté literally means "jump", a description of the motion of the ingredients as they are being cooked<<
Bár azért kár lenne "kacsamell-ugrásnak" hívni...

Unknown írta...

:) Köszi Livi! Annyira azért nem ugrál "szotírozás" közben, mindössze csak aromás habzó vajban melegszik át. Meg is feletkeztem már erről a nyelvi problémáról - hmm, Czifrayban is utánanézhetnék.