szerda, szeptember 10, 2008

Szecsuáni borsba forgatott tonhal angolosan sütve mentás tahinimártással

Néhány Olvasóm számára ismerős lehet ennek az ételnek a neve. Kb. 2 hónapja írtam róla, hogy Ditémmel és szüleimmel a Segal étteremben jártunk, s rengeteg finomságot kóstoltunk - többek közt a szecsuánborsba forgatott tonhalat angolosan sütve, melyet épp én ettem, s nagyon megmaradt bennem az emléke. Kézenfekvő volt tehát, hogy az amuse-gueule-ként elkészített átszerkesztett mojito koktélt mi fogja követni előételként a szüleim házassági évfordulója alkalmából rendezett vacsorán ;)


Miután sikerült beszerezni a tahini pasztát, s gyönyörű tonhalat is kaptam, nem is volt már akadálya ennek a fogásnak. A mentás tahinis mártáson azért egy kicsit még eltöprengtem, ugyanis a Segal étteremben nem emlékszem bárminemű zöld foltokra a mártásban, azaz vagy kivették a mentát belőle, vagy mentollal dolgoztak. Lehet, hogy épp a szifonba való átszűréskor kerültek ki a mentalevelek a mártásból. No, nem tudom, de mindegy is, mert szerintem egész jól sikerült eltalálni. Legfőképp a tonhal sikerült tökéletesre és gyönyörűre. Ditém kitartóan morzsolta össze az újabb és újabb evőkanálnyi szecsuáni borsot, melyben meghempergettem a tonhalat, majd forró serpenyőben épphogy egy kis külső sült réteget adtam neki. Kicsit sokra sikeredett előételnek az adag, mint ahogy a képen is látható. Viszont olyan finom volt, hogy akár csak ezt is eleszegettük volna Ditémmel és szüleimmel egész este ;) (recept)

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

"Kicsit sokra sikeredett előételnek az adag, mint ahogy a képen is látható. "

Éppen készültem irigykedő, gonosz megjegyzést tenni a tonhalban való dúskálódásra...

:-)

Apropo ruccola. Mivel boltban vásárolom ezt a(z imádott) gyomnövényt, néha bizony fonnyadtnak találom. Ilyenkor (jó, mindig) hideg vízbe áztatom, és egy óra múlva friss ropogós lesz.

starfi írta...

mmm, Margot Janse is készít hasonlóan valamilyen vadlazacot, ő is borskérget grillez a halra, belül pedig szép rózsaszín (mondhatni nyers) marad a hal. ez is nagyon étvágygerjesztő!:)

starfi írta...

jah, valahol láttam mustáramagba forgatott tonhalat is, csak nem emlékszem, hol. az is klasszul hangzik.

Unknown írta...

Hobbiszakács: mondjuk így legalább mutat ;) igaz az első szeletecskét le kellett volna vennem a tányérról, mert kicsit ferde, a többi viszont nagyon csinosra sikerült ;)
Piacon nem kapható? Piacon itt nagyon finom friss ropogós (és nem csípős), ott szoktam venni. Csomóban veszed, vagy lefóliázva? Utóbbinál megértem, hogy löttyedtek lesznek, köszi a tippet az áztatással ;)

starfokker: Segal Viktor is készít ilyen szecsuánborsba forgatott tonhalat ;) Lazaccal is ki lesz próbálva, van még némi szecsuánbors! Hmm, mustármag is van még itthon ;)

starfi írta...

akkor csak kreatívan:) itthon én még nem láttam rukolát a piacon. a bolti meg jellemző módon hajlamos megfonnyadni.

Névtelen írta...

Lefóliázva... :-(

Habár ne panaszkodjam, mert újabban a termelők saját piacot nyitottak Stockholm két terén. Friss, szép zöldséget árulnak, csak drágán. Főleg brokkolit, cukkinit és céklát. Rukkolát nem. És bazsalikomot, kaprot mentát sem, ezeket szerencsére a Thai és kínai boltokban lehet kapni. (Csombor-borsikafű és rozmaring a konyhaablakban nő.) Na és csöves kukoricát is árulnak, amivel a vevők nagyrésze nem tud mit kezdeni, ezért azt emberséges áron lehet beszerezni.

Unknown írta...

Sajnálom, hogy csak lefóliázva kapható a rukola... Itt 1-2 éve még csak szezonális áru volt, leszámítva 1-2 standot, ahol mindig volt, de gyorsan elkapkodták. Idén a hét minden napján, minden évszakban kapható a piacon kis kötegekben, eladásig alacsony vízbe állítva, hogy szépek maradjanak. Egy kis fóliával azért letakarják még így is, de így még másnap is finom ropogós a levelek többsége.

Azért az jó jel, hogy piac nyílt ;) Kukoricát pl. itt egyáltalán nem látni a piacon, viszont a környező termőföldek teli vannak vele. Érthető is, mivel valami szubvenciót kapnak a termelők, ha kukoricát termsztenek - ugyanis jelenleg biogázt készítenek belőle. Tavasszal a repce virult mindenütt - abból pedig bioüzemanyag készül.

Névtelen írta...

Áh, még szerencse, hogy nem lehet kapni. Manapság, amikor egész évben, télen-nyáron paradicsomot, narancsot, banánt, és "friss" zöldséget eszünk... pedig a gyermekkorban beidegződött reflexekből kialakult "biológiai óránk" szinte követeli a szezonális ételek fogyasztását. A dinnyét, a főtt kukoricát, a sült tököt, a forró gesztenyét, a karácsonyi disznóságokat, a krampampulit, a szekrény teteján aszalódó jonatán almát...

:-)