szerda, október 01, 2008

Őszibarack mandulakrémmel, édesköménysorbet-val

Lassan egy éve, hogy az immár nyugdíjba vonult tanszéki titkárnőnk javaslatát követve feliratkoztam a közeli Gastronomique étterem havi hírlevelére, melyben mindig az épp aktuális menüt közlik 1-1 fényképpel. Nagyon sokáig csak olvasgattam a fogásokat, míg aztán Ditémmel el nem mentünk az egyéves évfordulónkat egy gourmet menüvel megünnepelni (ld. a Gastronomique beszámolómat). Az elmúlt havi menüt olvasva különösen az egyik desszert fogott meg, mely édesköménysorbet-ból, fehér húsú őszibarackból és mandulakrémből állt. Mivel sajnos nem áll módomban minden hónapban ellátogatni a fent említett étterembe, így pusztán a három szóból álmodtam meg, hogy hogyan is valósítom meg én ezt a három összetevőt.


Édesköménysorbet-ra rákerestem neten, de minden recept betűről betűre ugyanazt az eljárást írja, így nagyjából én is azt követtem. Nagyon finom könnyed sorbet-t kaptam eredményül, amely lehetett volna még egy kicsit krémesebb, de majdcsak lesz egy háztartások számára is megfizethető pacojet a piacon, amivel ezt a kívánt krémességet el lehet érni ;)


Az őszibarackot mindössze meghámoztam és levágtam a magjáról, lehetőleg úgy, hogy a színek kedvéért még egy kis piros is maradjon rajta. A mandulakrémnél pedig teljesen elengedtem magam. Sajtkukacéknál olvasva a dulce de lechéről merült fel bennem, hogy a vajkaramellás alapomba fogom belekavarni az apróra zúzott pörkölt mandulát. Kissé sűrű lett az eredmény, ezért még egy kevés tejszínnel hígítottam rajta. Isteni lett a mandulakrém! Képzeljen el az Olvasóm egy nagyon finoman pörkölt mandulát, melynek a cukor-/karamellmázát egy vékony vajkaramellrétegre cserélték le, s ebből egy kb. nutella sűrűségű kencét készítettek. No, pont ilyen lett! ;) Az őszibarackkal és az édesköménysorbet-val együtt csodálatos hármast alkottak egy igazán könnyed desszert formájában. (recept)

Nincsenek megjegyzések: