szombat, május 23, 2009

Bodzasütés

Ditém barátnője, Livi, feldobta az ötletet, hogy süssünk bodzát. Ditém és Livi is tagja az egyetemi lelkészségnek és ezzel együtt az egész lelkészséget értesítettük a tervezett bodzasütésről - bár többen nem tudták elképzelni, hogy mit is takar ez a szó. Én sem sütöttem még bodzát, de tv-ben ill. nemrég Duendénél is láttam már, ahogy palacsintatésztában megmártogatják, majd olajban kisütik és desszertként kínálják a bodzavirágokat. Kedden Livi vezetésével ki is mentünk az Avasi kilátóhoz bodzát szedni. Alig fél óra alatt több kosárnyi és zacskónyi gyönyörű bodzát gyűjtöttünk össze, majd haza indultunk. Itthon megérkezve előbb hagyományos palacsintatésztában mártogattuk meg a bodzavirágokat, ám a későbbi adagnál áttértünk a hígabb tésztára, hogy a tészta-virág arány jobb egyensúlyban legyen. Időközben be is tévedtek az egyetemi lelkészség tagjai s ki-ki hol segédkezett a bodzasütésben (a képeket Mariann készítette). Nagyon jó volt a hangulat és mindenkinek ízlett a kisütött bodza.

bodza bodzavirág palacsinta tészta palacsintatészta sült bodza bodzasütésbodzasütés

Az elkészítése nagyon egyszerű: Szedjünk szép, kinyílt bodzavirágokat, s a szárát úgy vágjuk le, hogy még bőven maradjon, aminél fogva majd később megmártogathatjuk. Az esetleges tetvek és egyéb piszkok eltávolítása után a száránál fogva mártsuk híg palacsintatésztába és tegyük annyi forró olajba, hogy szépen ússzon a bodzavirág. Konhyapapíron csöpögtessük le a felesleges olajat és cukorral, vagy ízlés szerinti lekvárral tálaljuk.

7 megjegyzés:

lencsike írta...

Ez a miskolci Avasi kilátó?

Vesta írta...

Már én is kacérkodtam a palacsintatésztában sütött bodzavirág gondolatával, el nem tudom képzelni, milyen íze lehet, de olvastam, hogy vaníliasodóval is finom!

trinity írta...

Vesta,
finom, egyszer sütöttem!
Csak az olaj hőfoka, az kritikus, hogy ne szívja meg magát....De ezt majd Beatbull elárulja, hogy csinálták:)
Előre is köszi, Beatbull!!!!!

Unknown írta...

lencsike: Igen, a miskolci Avas kilátó - még mindig rengeteg bodza van! Ügyelj, hogy ne legyenek tetvesek, mert különben macerás a tisztítása.

Vesta: Nem olyan "virágos" ízű, mint pl. a rózsavíz. Frissen igazán finom, mert akkor szép ropogós.

trinity: Tulajdonképpen csak megtöltöttünk két serpenyőt olajjal, alágyújtottunk és megsütöttük. Fontos, hogy ússzon a bodza az olajban, mert különben alul megég és fölül nem sül meg a tészta.

duende írta...

:)
Nagy kedvencem.

A hőfokot lehet ellenőrizni. Sok olaj kell, ahogy Beatbull is írta. Mikor már úgy sejted, hogy elég forró, pöttyints bele egy picit a tésztából. Ha lemegy az aljára, de egyből utána feljön és buborékosan táncolni és sülni kezd a tetején, akkor jó a hőfok! :)

Orsi írta...

Hát ez vicces, pont tegnap beszélgettünk erről az egyik dán barátnőmmel, és megtudtam, hogy Dániában is divat a bodzasütés, neve is van az ételnek: "hyldeblomster kæreste"-nek, vagyis bodza-szeretőnek hívják. Csak itt még várni kell kicsit a virágzásra.

Unknown írta...

duende: Köszi a kiegészítést ;)

Orsi: Mindenképp próbáld majd ki! ;)