csütörtök, május 28, 2009

Vaníliás spárga mangóval és rózsaszín borjúfilével

Talán annyira nem is titok, hogy előszeretettel használom a vaníliát sós ételekben, csakúgy mint a gyümölcsöket is. Szerintem kár a vaníliát csak kizárólag az édes kategóriába besorolni, hisz egy halnak, tenger gyümölcseinek, csirkemellnek, gombának vagy fokhagymának is rendkívül jó pajtása tud lenni. A szezonhoz illően ezúttal spárgával is kipróbáltam. A gondolat szerintem nem is olyan merész, hisz a spárga önmagában is hordoz némi édességet, amit a pirítás közbeni karamellizálással még egy kicsit fokozni szoktam. S lám: a spárga és a vanília is jó barátok!


A vaníliás vajban való karamellizálás után néhány apró mangókockával és lime-héjjal is megszórtam a spárgát. Mangót már korábban is próbáltam spárgához, s szerintem sokkal jobban harmonizálnak, mint pl. a spárga az eperrel. A mangó és a lime-héj enyhe savasságával és gyümölcsösségével kiegyensúlyozottabbá és ezáltal teljessé tette a vanília és spárga párosítását. A spárgához borjúfilét sütöttem megszokott módon szépen kényelmesen alacsony hőmérsékleten. (recept)

3 megjegyzés:

trinity írta...

Komolyan elgondolkodtat: mikor álmodod meg ezeket a csodás párosításokat????
Fantasztikus-megkóstolnám:)))

Horasz írta...

tiszteletem,

Ha még nem ért el hozzád:)

http://horasz.blog.hu/2009/05/29/szakacs_fejfedo

Unknown írta...

Horasz: Köszi szépen!

trinity: Köszi! A vaníliát spec. nagyon kedvelem sós ételekben, így előbb-utóbb el kellett jönnie a vaníliás spárgának is ;) A mangót még régebben próbáltam ki spárgával, bár akkor inkább ázsiai beütéssel, pikánsan. Így szerintem jobb.