péntek, június 19, 2009

Borsóhüvelyleves garnélával és zöldborsóval

Most, hogy friss helyi borsót lehet kapni a piacon, s ezeket meg kell tisztítani hüvelyüktől, felmerült bennem, hogy nem lehet-e valamit kezdeni a rengeteg hulladékkal. Elvégre fél kg zöldborsóból - attól függően, hogy mennyire zsenge ill. mennyire pufik a hüvelyek - 200-250g borsószem marad. S a többi mind hulladék? Hmm... Pedig a hüvelynek is van még némi borsóaromája. Sőt, a cukorborsót eleve héjastól is esszük! Gondoltam hát egyet, s megpróbáltam kifőzni a borsóhüvelyekből az ízüket. S lám, tényleg borsóízű lett a lé!


A lébe tettem még egy kevés gyökeret, pórét, hagymát, fokhagymát és zellerlevelet, hogy kicsit gazdagabb legyen az íze, de ne is nyomja el semmi a hüvelyek zamatát. Túlságosan nem lett intenzív a lében a borsóíz, de kellemesen kiérezhető volt. Szerintem nagyon jól lehetne alkalmazni kissé elfőzve (hogy intenzívebb legyen az íze) alapléként pl. Dolce Vita zöldborsós rizottójához. A tiszta borsóhüvelylevet néhány kanálnyi borsószemmel és egy szép nagy garnélával együtt tálaltam. (recept)

borsóleves zöldborsóleves zöldborsó leves borsóhéj borsóhüvely hüvely leves borsóhéjleves óriás garnéla garnélarák

6 megjegyzés:

trinity írta...

Beatbull,
Te is kínzol ám rendesen:)))
Ezt pl. most ebédre nagyon el tudnám képzelni.....

duende írta...

Eszméletlen jó ötlet, Beatbull!
Fantasztikus vagy, csodásan néz ki! Bár meg lehetne kóstolni is... :))

Unknown írta...

trinity: Elég könnyű ebéd lenne ám - igaz nyáron, nagy melegben épp elég egy kis sós lé. Bocsi, a kínzás nem szándékos... ;)

duende: Köszi, örülök, hogy tetszik az ötlet. A spárgának is mindig kifőzöm a héját, igaz abban több az íz, mint a borsóhüvelyben. Abszolút egyszerű étel - mindössze a borsólé ízesítése a kritikus elem benne. Lehet legközelebb kicsit jobban felaprítom vagy főzés után pürésítem a borsóhüvelyeket és kinyomom a maradék levüket is, hogy intenzívebb íze legyen a lének elfőzés nélkül is. Még kísérlet tárgya ;)

Renata Kalman írta...

Levesbe rendszeresen beledobom a kerti friss borsóhéjat...

erős ildikó írta...

Nekem nagyon tetszik, hogy a borsó hüvelyét is így hasznosítottad. Eddig még csak úgy láttam elkészítve, hogy a zsengébb hüvelyeket (amikben alig fejlődtek ki a borsók) blansírozták vagy párolták. De ez a felhasználás egészen egyedi. S szerintem remekül megy a rákhoz (vagy esetleg halhoz.:)

Unknown írta...

Renáta: persze, mehet a levesbe a héj bármikor - bár itt inkább az volt a cél, hogy a leves szinte kizárólag a héj ízét adja vissza.

napmátka: Köszi, örülök, hogy tetszik. Errefelé kicsit elterjedtebb ez a cukorborsó (Zuckerschoten), amit említesz. Helyi termesztésben még sose láttam, szinte kivétel nélkül mind kenyai, így csak ritkán veszek belőle. Amúgy igen, finom párolva vagy sütve is. Igen, remekül ment a rákhoz (és halhoz is remekül menne szerintem is ;)). S végre sikerült is most úgy kiszednem a rák bélcsatornáját, hogy nem kellett hátul felnyesnem ;)