kedd, május 29, 2012

Rebarbarás császármorzsa epermártással

Szezontól függően az épp aktuálisan kapható érett helyi alapanyagokkal rendkívül sokféleképpen variálható a császármorzsa. Lényegében a tésztához szükséges tejet szoktam egy kissé híg állagú gyümölcs- vagy zöldségpürére lecserélni. Ezzel a módszerrel készült télen pl. sütőtökös császármozsa valamint a kedvenc változatom: kókuszos császármorzsa marakuja mártással. Jelenleg földiepertől és rebarbarától roskadoznak a piaci árusok standjai, így erre a két alapanyagra építve készítettem egy tavasz végi / nyár eleji változatot a császármorzsára.

desszert rebarbara császármorzsa laktózmentes földieper szamóca eper coulis mártás öntet
rebarbarás császármorzsa epermártással
Tej helyett a rebarbara zöld részéből főztem egy híg pürét, amely sárgás halványzöld színű eredménnyel járt. Ennek köszönhetően maga a tészta is kissé zöldesbe hajló lett. Mazsola helyett piros rebarbarát kockáztam fel, amely előfőzés nélkül került a tésztába, hiszen pillanatok alatt megpuhul. Tálaláskor a császármorzsát alaposan behintettem porcukorral, majd földieper öntettel locsoltam meg és néhány szem friss eperrel díszítettem. Végeredményként egy gyönyörűen légies könnyed változatát kaptam a klasszikus eper-rebarbara párosnak. (recept)

Nincsenek megjegyzések: