kedd, április 29, 2008

Búzasör-rizottó fogassal, édesköménygumóval és naranccsal

Korábban már írtam arról, hogy az egyik egyetemi haverommal, Alex-szel és feleségével, Michelle-lel havonta találkozgatni szoktunk egy ebéd erejéig. Sajnos egy kicsit elhúzódott a visszahívásom ezúttal, hisz decemberben jártam náluk utoljára, s azóta szinte nem is találkoztunk. Ellenben most nem csak egyedül, hanem Ditémmel együtt fogadtuk őket ;) Szokás szerint háromfogásos ebéddel készültünk, melynek az előételét majd vasárnap teszem csak közzé, mivel a vkf. 15. fordulójára készült pályaműveim egyike.


A főételt már egy héttel korábban is megfőztem, mikor Ditém otthon járt, s magamra maradtam. Annyira ízlett, hogy abban a pillanatban elhatároztam, hogy vendégeim számára is búzasörös vaníliás rizottót fogok készíteni. Búzasör és vanília rizzsel? Igen! Vaníliás fokhagymás rizottót készítettem már, s nagyon ízlett. A vaníliát pedig egy sabayon formájában már sikeresen kombináltam a búzasörrel. Már csak a megfelelő alaplevet kellett hozzá megfőzni, mely a vaníliából eredően egy 2kg szárnyból főzött csirkehúsleves volt. Szépen elő is készítettem mindent: a levet még csütörtök este megfőztem (többek között azért is, hogy csütörtök este, amikor visszajött Ditém, néhány meleg falattal lephessem meg), pénteken pedig Ditém leszedte a leves zsírját. Ezáltal szombaton csak kb. fél órára kellett eltűnnöm a konyhába, amíg a rizottó megfőtt. Mellette pedig szépen megsütöttem a csíkokra vágott édesköménygumót és a fogasszeleteket. A tartalmas rizottó ellenére nagyon könnyed és finom főétel volt, mely szerencsére Ditémnek és vendégeimnek is nagyon ízlett. (recept)

A desszerthez már kb. 2 hónapja eltettem 5-6 rozmaringgallyat cukorral befedve. Ebből készítettem hagyományos créme brulée-t Ízbolygó receptje alapján. Állagra tökéletes lett, csak sajnos a rozmaringíz nem jött ki rajta annyira, mint amennyire szerettem volna. Érdekes, mert az üveg, amiben a rozmaringos cukrot tárolom, nagyon intezív rozmaring illatú. Mindenesetre van még bőven a rozmaringos cukorból, úgyhogy még egy kicsit kísérletezgethetek vele ;)

8 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Ez már megint lenyűgöző:-)
Annyira tetszik, hogy ilyen bátran kombinálod az első hallásra össze nem illő ízeket:-)

Unknown írta...

pirulok ;) köszi, Gabojsza ;)
Szerintem annyi minden felfedeznivaló van még ezen a világon (ill. a konyhában), hogy kár lenne a fantáziánkat vissszafogni. Sok hihetlenül jó étel létezik a világon, mely gyakran csak titkos tipp, ill. csak szűk körben ismert - vagy épp egy tavaszi délelőttön, egy kis konyhában született meg csak nem került papírra, s tovább kell várnunk arra, hogy valaki újra felfedezze és megossza tapasztalatait a világgal... No, a mesét félbeszakítva: imádom az ilyen hagyományostól eltérő, vagy hagyományosat új színben megvalósító recepteket, ételeket, s persze nem csak magamnak írom a receptgyűjteményemet, hanem mindenkinek, aki szeretne egyszer valami mást enni ;) Az új élmények mindenképp kárpótolni fognak a befektetett erőfeszítésekért és a cseppnyi bátorságért ;)

Névtelen írta...

Ez megint remek!:-) Annyira kíváncsi vagyok, mivel rukkolsz elő vasárnap!
Nekem kezd összeállni a kép, bár rengeteg idő elmegy a héten mással.:-(

Mamma írta...

Beatbull, Te mindig felülmúlod még magad is!:-)
Mostanában több hagyományos(abb) ételt főzöl (ez így persze nem teljesen igaz), de ami különleges, az viszont nagyon!!:-)

A búzasörös főzésre még nem szántam rá magam, de a Tőled jött vaníliás ihletet már bevetettem - a kettőnek a kombinálása hát tényleg bizarr:-)), bár biztos csak első hallásra!

Én is kiváncsi vagyok a pályaműre, no meg a borversenyre beküldött fogásaidra is!

A rozmaringgal kapcsolatban lehet, hogy meg kellene az ágakat egy kicsit pirítani....

Unknown írta...

köszi Ízbolygó & Mamma ;)

Igen, a hagyományos szálnak két oka is van: Ditém néha hagyományosakat kíván (ma este pl. (fahéjas) lecsó lesz, holnap pörkölt, holnapután hortobágyi húsos palacsinta). A hagyományos(abb) ételek ellen egyébként nincs kivetnivalóm - jól elkészítve azok is nagyon finomak ;) Másik oka pedig az, hogy nem mertem most a vkf kiírás miatt olyasmit kitenni, amivel esetleg valakinek a poénját lelőném. De nem kell félni, lesznek a hagyományostól eltérő ételek továbbra is ;) A szokásosnál kicsit egyszerűbbek szerintem a pályaművek, úgyhogy remélem nem fogok csalódást okozni senkinek - nem komplikáltam túl, inkább tényleg csak az ötletre épülnek (no s persze finomak is ;) ). De persze ezek és a Heimannos receptek is majd májusban ... ;)

Tessék kipróbálni, s meggyőződni ;) Lehet persze első lépésként a banánleves búzasörrel is kezdeni ;) Amúgy létezik vaníliás sör is - sajnos még nem volt szerencsém hozzá.

Hmm, ötletnek jó a pirítás (csak akkor megint várnom kellene 3 hetet... ;) ) - jelenleg inkább azon a megoldáson gondolkodom, hogy a cukorban lévő leveleket mozsárban szétnyomkodom a cukorral együtt, s úgy hasznosítom.

Dolce Vita írta...

Hű, gratula, ez nagyon jól hangzik. Pesten nem tartasz vendégeskedést?

Unknown írta...

köszi dolcevita ;)

sajnos mostanában csak ritkán :( de majd szólok ;)

Névtelen írta...

kaptál tőlem egy E betűt (-;
http://teknosleves.blog.hu/2008/04/30/e_for_excellent