szombat, július 11, 2009

VKF 26/1 - Pirított vargánya zöldteás sárgabarack-vinaigrette-tel és mandulalapkákkal

Ebben a hónapban Vesta a vigyázz kész főzz vetélkedő témájaként könnyű nyári előételeket írt ki. Számomra ez az egyik legszebb műfaj, hisz különböző tányérokon, kanalakon, villákon, pohárkákban, fapálcákon s még ki tudja mi mindenen ill. mindenben lehet tálalni a finomabbnál finomabb és izgalmasabbnál izgalmasabb falatokat. Előételként szerintem még egy fokkal meghökkentőbb és merészebb ötletek is kivitelezhetőek, melyekből képtelenség lenne önmagában jóllakni, viszont 1-2 falatként tálalva rendkívüli élményben részesülhetünk. Ilyenkor nyáron persze előnyösebb kis langyos vagy hideg falatokat összeállítani, mint pl. egy forró levest. Ehhez méltóan kettő langyos ill. hideg könnyű nyári előétellel és Ditémnek köszönhetően egy frissítő koktéllal készültem.


Ez az előétel az idén januárban felfedezett egyik kedvenc ízösszeállításomra épül, melyben gomba, sárgabarack, zöld sencha tea és mandula szerepel. Ezekből a hozzávalókból építettem fel az elmúlt Czifray fordulóra benyújtott és a zsűri előtt sikerrel megfőzött pályaművemet is. A zsűritől azt a tanácsot kaptam, hogy a sárgabarackot talán vinaigrette-ként lehetne összekapcsolni a gombával, hogy ne nyomják el egymást. Nagyon tetszett az öntetes ötlet, s még a főzés helyszínén ki is találtam, hogy vajban pirított vargányagombával fogom elkészíteni, ill. a sárgabarack ecetként lesz jelen a vinaigrette-ben. Ezután már csak két gond állt előttem: kivárni, hogy végre legyen vargánya és a sárgabarackecet beszerzése. Nem, nem sárgabarack ízesítésű ecetre vadásztam, hanem valódi tisztán sárgabarackból készült ecetre. Ekkor botlottam bele Chili & Vanília Gusto-n megjelent cikkébe Gegenbauer úr ecetmanfuaktúrájáról. S mivel interneten is gond nélkül lehet Gegenbaueréktől rendelni, így hamar meg is érkezett a sárgabarackecet.


Mint ahogy a képeken látható, háromféle tálalást próbáltam ki, mert csak egy kicsi igazán vargányás kinézetű gombát sikerült találnom a piacon. A többi erre-arra tekeredett, így azokra más tálalást találtam ki. Ízben persze nem különböznek a tányérok ;) A vinaigrette-be a sárgabarackeceten kívül nyers salottát és összemorzsolt sencha teát is adtam. Utólag is köszönöm a tippet a Czifray zsűrinek - az enyhébb sárgabarackízzel nagyon finoman harmonizált a vargánya. (recept)

7 megjegyzés:

Vesta írta...

Teljes izgalommal várom a folytatást! Honnan tudtad, hogy a pisztráng után a vargánya és a sárgabarack a kedvencem ? :)

erős ildikó írta...

Kicsit keresni kell a tányéron, de elvégre ez előétel, még ha engem a mennyisége az amuse-bouche-ra emlékeztet is...:))
De a lényeg, hogy nagyon szeretem a vargányát, és ritkán látok ennyire harmonikus ízeket egymás mellett: ezzel a zöldteás sárgabarackmártással s a mandulával biztosra veszem, hogy kitűnő, nem mindennapi ízélmény. Csak gratulálni tudok hozzá!

Unknown írta...

Vesta: Pisztráng? Ezek szerint mind a három kedvencedet eltaláltam - folyt köv ;)

napmátka: Köszi szépen! Igen, inkább amuse-bouches / amuse-gueule, de szerintem így, ilyen arányokkal jó ;)

trinity írta...

Én ezt a tányérat simán oda tudom képzelni a legmenőbb éttermekbe!!Gratulálok, már csak ismételni tudom amúgy magam....

Unknown írta...

Köszi trinity ;)

Flat Cat írta...

Nekem a második tányér tetszik a legjobban! (bár tudom, hogy nem volt ilyen kérdés! :) )
Eszméletlen jó alapanyagokat használsz! És ráadásul milyen zseniálisan! ;)

Unknown írta...

Köszi szépen, Flat Cat! Eldugottan szerepelt a tányérkérdés ;) A második lenne nekem is a favoritom, ha kicsit vargányásabban néztek volna ki a gombaszeletkék - de így is csak sajnos egy példányt találtam (első tányér), amin tényleg szép a gomba alakja. Kb. 5 percig turkáltam az egy kis tálka vargányában - a jó alapanyagokat is meg kellett válogatni ;)