péntek, augusztus 21, 2009

Ropogós pisztráng fehérbormártással és főtt-sült burgonyával

Lehet, valakinek feltűnt a konfitált édesköménygumó receptjénél, hogy fél liter repceolajban készítettem el az édesköménygumót. Ez az olaj természetesen nem veszett kárba, hanem szépen átszűrtem és egy üvegbe töltöttem. Rögtön másnap a pisztráng sütésekor be is vetettem ezt az újonnan készült édesköményes olajat, melynek nagyon kellemes enyhe édeskömény íze van. Tökéletesen alkalmazható mindenféle sütéshez, pirításhoz, de akár salátaöntetbe, gazpachoba is nagyon jó. Itt a pisztrángnak egy rendkívül finom enyhe édesköményes / ánizsos ízt adott.


A pisztránghoz vajas fehérbormártást készítettem, azaz a kifilézett pisztráng maradékaiból alaplevet főztem, melyet leszűrés után salottával és fehérborral ismét megmelegítettem, lassan redukáltam és végül vajjal montíroztam. Köretként krumplit főztem, melyet főzés után még egy kicsit körbepirítottam - ugyancsak édesköményolajban. Sokkal jobban szeretem így pirítva a "főtt" krumplit, mert nemcsak szebb lesz a színe, hanem az állaga is izgalmasabb (kívül ropogós, belül puha viaszos) és az íze is gazdagabb. (recept)

5 megjegyzés:

Notburga írta...

Rögtön nagyon éhes lettem. Sajna, még pár napig kemény diétán vagyok...

Polimer írta...

Bratkartoffel! Ezzel már csak a dödölle veszi fel a versenyt. ;)

Unknown írta...

Notburga: Ha elhagyod a mártást, akkor egész könnyed ebéd ;)

Polimer: Nem teljesen Bratkartoffel, mert azt szeletekre vágva pirítják meg egy szép vasserpenyőben - errefelé jellegzetesen némi hagymával és szalonnával. Első lépéseim a konyhában a bratkartoffel terén voltak. Ez itt egy kicsit "zsírszegényebb" változat - vagyis egy "tuningolt" főtt krumpli. Sült krumplinak sem nevezném, mert annak meg a belseje pépesebb - míg ennek szép viaszos. Mindenesetre annyi párhuzam van a bratkartoffel és e között, hogy mindkettő előre megfőzhető és tálaláskor elég megpirítani ;) A krumpli egyébként nem vette föl annyira az édesköményes ízt az olajból, mint a halnak a bőre.

Polimer írta...

Nálunk a burgenlandi vendégek a főtt/sült krumplit hívják Bratkartoffelnak. Persze igazad van amikor Münchenben dolgoztam olyan volt a Bratkartoffel ahogy fentebb leírtad.

Unknown írta...

Köszi, ezt nem tudtam, hogy az osztrákok ezt hívják Bratkartoffelnak. Eddig nem is találkoztam amúgy ilyen krumplival étteremben - nagyimtól ismerem csak, igaz ő a sütőbe tette a kolbász és hurka mellé pirulni.