szerda, augusztus 12, 2009

Szilvás-derelye kacsamájjal töltve, salotta-vinaigrette-tel

Félreértés ne essék: a szilva itt nem a derelye tölteléke, hanem a tésztája! S hogy hogyan lehet ez? Nos, annyit elárulok, hogy liszt nincs benne.

Sajtkukac Nikivel úgy tűnik egyre jártak a gondolataink ezen a hétvégén, hisz nála is elkészült ez a gyümölcsös nassolnivaló. Igaz Niki szederrel és almával készítette, nálam a későbbi terveim miatt szilvából készült. Az ötletet a péntek délutáni könyvesboltlátogatásom során találtam. A polcok böngészése során Nick Sandler és Johnny Acton zseniális tartósítási módszerekről szóló könyvére bukkantam (a könyv címe németül: Eingemacht / angolul: Preserved). Ugyan túl sok recept nem szerepel benne, ellenben rengeteg tippet és ötletet tartalmaz a befőzéshez, szárításhoz, aszaláshoz, cukorban, sóban, alkoholban eltevéshez, füstöléshez, vákuumozáshoz, fagyasztáshoz, ecetekhez, olajokhoz, savanyúságokhoz és kencékhez. S nem csak az eltevésről szólnak, hanem néhol megemlítenek 1-2 receptet az eltett étellel is. Ebben a könyvben találtam a gyümölcsbőr receptjét is, melyet a könyvben mangóból és sárga húsú szilvából, valamint erdei gyümölcsökből készítettek el - nálam az épp szezonban lévő piros húsú szilvából készült.

szilva pép pürészilvapüré


A gyümölcsbőr megpillantásakor rögtön olyan ötletem támadt, hogy ezt tulajdonképpen lehetne ravioli vagy derelye tésztájaként is alkalmazni. Kisebb töprengés után (milyen szezonális gyümölcsből készítsem a bőrt, mivel töltsem meg és mi kerüljön még mellé) az alábbi előétel kerekedett ki belőle.


A szilvabőrt egy kicsit nehéz volt kiszaggatni, ezért egy éles késsel körbevágtam a kör alakú kiszúróformát. Azt is kipróbáltam, hogy mennyire főzhető a szilvabőr: kb. 5 másodpercig, de az mindenképp jót tesz neki. Bár ez attól is függ, hogy mennyire szárítottuk ki a gyümölcsbőrt és mennyire vékony. A kacsamájat egy kevés tokajival és a tavaszi síelésből hozott Noilly Prat-val ízesítettem. A kapott májkrémnek az egyetlen hibája az volt, hogy hízlalt májjal szerintem jobb lett volna - errefelé (sajnos) csak egészséges(?!) liba- és kacsamájat lehet kapni... A szilvabőr megtöltése ugyanúgy zajlott, mint a hagyományos ravioliknál. Egy kevés vízzel végigsimítottam a széleit, hogy egy kicsit ragadósabb legyen, majd összetapasztottam a két kört. Ezután 5 másodpercig megfürdettem forró vízben, majd langyosan tálaltam egy könnyed salottás vinaigrette-tel. (recept)

szilva derelye ravioli kacsamáj krém májkrém szilvabőr szilvatészta salotta vinaigrette öntet

9 megjegyzés:

Sajtkukac írta...

Wow, te aztán nem aprózod el :-) Nagyon ötletes összeállítás! legközelebb majd próbálok megmenteni egy kevés gyümölcsbőrt a gyerekeim elől :-)
N

Flat Cat írta...

Ez nagyon tetszik! Nagyszerű kombináció!
Én kissé szégyenkezve vallom be, de gumicukornak szántam a szilvabőrt... Na de ezek után igyekszem hozzá megmenteni a kacsamájkrémből is. :)

Unknown írta...

Niki: Köszi ;)
"a gyermekek elől" - mintha csak ők veszélyeztetnék a gyümölcsbőrállományt ;)

Flat Cat: Köszi, örülök, hogy tetszik! Miért nem csinálsz pl. lasagne-t a gyümölcsbőrből? ;)

Limara írta...

Mindig lenyűgözöl! :))

Flat Cat írta...

Hát elgondolkodtam rajta... :D

trinity írta...

Ez a szilvabőr: csodaszép is, azon túl, hogy mennyire különleges!!

Unknown írta...

Limara: ;)

Flat Cat: Dite anyukájával beszélgettem este erről a gyümölcsbőrről, s neki is rögtön támadt jópár további frappáns ötlete ;) Úgy tűnik, ez a gyümölcsbőr egy igazán fantázia-megmozdító dolog ;)

trinity: Köszi! Gyakran az egyszerű dolgok a legjobbak ;)

Polimer írta...

Annyira megtetszett ez a recept, hogy utólagos engedelmeddel betettem a soron következő ajánlatomba előételként. Kiváncsi leszek milyen lesz a fogadtatása.
Ha kiváncsi vagy rá az én verziómat majd itt megnézheted: igenyesszakacs.blog.hu

Unknown írta...

Örülök, hogy tetszik! Igazán megtisztelő, hogy étlapra is felkerül egy receptem ;)
Ezek szerint elkészítetted már? 1-2 sarkán csiszolni kell még, no meg a máj minőségétől és a szilvabőr szárazságától, vastagságától is sokminden függ.
Kíváncsi vagyok a Te változatodra, s hogy a vendégek hogyan fogadják ;)