kedd, augusztus 23, 2011

Golden Mary

Forró nyári napokon egy hűsítő koktél igazán frissítő tud lenni. Közülük is inkább a sós hangvételűeket kedvelem, így a melegben a sóháztartást is kiegyenlítik. Érdekes, hogy épp sós koktélokból alig akad. Létezik ugyebár a közismert Bloody Mary, ezen túl van még pár, amelynél a pohár pereme sós és persze a Martiniben az olívabogyó. De sajnos kb. ennyi is a sós koktélválaszték. Süteményekből létezik jó néhány sós is (pl. quiche-k), szóval szerintem sós koktéloknál is sok felfedezni való várat még magára. Sok Bloody Mary rajongó külön örülne is egy kibővített sós koktéllapnak. Ezen túl külön előny bennük, hogy a cukor és tejszín elhagyásával édes társaikhoz képest kalóriák szempontjából is barátságosabbak.

golden mary sárga bloody mary koktél paradicsom paradicsomlé gin vodka tabasco jég
Golden Mary koktél
Bloody Mary-t többféle színben készítettem már, a sárga viszont eddig kimaradt. Mivel nincsen gyümölcscentrifugám, utóbbi pedig tulajdonképpen nem más mint egy mixer, egy szűrő és egy centrifuga hármasa, ezért botmixerrel alaposan pürésítettem a nyers paradicsomot majd átkentem egy finom szűrőn, hogy megszabaduljak a héjdaraboktól. Közben megtapasztaltam, hogy egy normál méretű paradicsomból ilyen módszerrel kb. 100ml folyadék nyerhető ki. Végül gin-nel (vagy aki nem kedveli, használhat vodkát is) a szokásos módon készítettem el a Bloody, azaz ezúttal Golden Mary-t. (recept)

Read this post in English on myBites.

6 megjegyzés:

flatcat írta...

Nagyon tetszik a fent levezetett gondolatmenet és teljesen egyetértek vele! :)
Nagyon szép színe lett, jó ötlet ez a sárga változat, nagyon tetszik! :)

Unknown írta...

Köszi szépen! Azt hiszem ez lett eddig a legszebb Mary-m - bár a többit jópár éve fényképeztem, szóval azért is olyan gáz a megjelenésük. Akkor még mozzarellával tálaltam, nagyon gáz ;)

Hát de tényleg nem szörnyen szegényes a sós koktélválaszték? S mellesleg - a sót leszámítva - sokkal egészségesebbek is lennének az édes és gyakran tejszínes társaiknál. Elő a cékla-, répa- és savanyúkáposztalével! ;)

flatcat írta...

:))) Nem is... :)
Egyébként igaz, nagyon kevés a sós koktél, pedig rengeteg lehetőség lenne ebben a műfajban, ráadásul én ezeket jobban is kedvelem. A céklalé most kifejezetten felkeltette az érdeklődésemet. :)

anna írta...

woooow

Unknown írta...

Flatcat: Blood Mary mozzarellával? Szerintem nagyon gáz... Angolzeller sokkal stílusosabb. Kíváncsi vagyok, mit hozol ki a céklaléből ;) Amúgy spec. a céklalé nekem édesen (tehát tisztán, cukor nélkül a közvetlen lé) vagy akár sziruppá elfőzve nagyon ízlik. Izgalmas földes-melaszos-karamelles íze lesz.

Anna: ;)

flatcat írta...

Na jó, rendben, az angolzeller tényleg jobb hozzá, viszont a marinált mozzarella egy Bloody Mary alapú pácban szerintem nem is lehet rossz. :)
A céklalé valószínűleg nálam szirupként fogja végezni, ízesítésre, long drinkhez, elég karakteres íze van, első körben szerintem így fogom kipróbálni. Nekem az angolzeller tetszett meg, almával gyümölcscentrifugában szerintem érdekes koktélalaplé lehetne belőle. :) De remek ötleteket adtál, a savanyú káposzta és a sárgarépalé is remekül hangzik! :)