péntek, augusztus 05, 2011

Sült kecskesajt padlizsánpapírral, olívás paradicsomtatárral

Ezen a tányéron is többnyire ugyanazok az elemek szerepelnek, mint az előző paradicsomtatáros bejegyzésemben. Itt viszont másképp tálaltam és kecskesajttal gazdagítottam. A kecskesajtot ehhez száraz serpenyőben sütöttem meg a vágási felületén. Ez a módszer szerintem messze jobb eredménnyel jár, mint a sütőben grillezős változat, hiszen a sült oldalán créme brulée-hez hasonló ropogós karamellizált kéreg képződik, mely alatt a sajt krémesre olvad, legalul pedig még omlós. Vagyis három különböző állag és íz egyben, egyetlen szelet kecskesajtból kihozva. Fontos viszont, hogy szobahőmérsékletről induljon a kecskesajt, különben túl hideg lesz a serpenyőtől távoli oldala.

sült kecskesajt kecske sajt padlizsán papír ropogós kakukkfű cukkini olíva bogyó olívabogyó konfitált paradicsom tatár sárgabarack kajszibarack barack kaliforniai paprika majonéz mártás coulis
sült kecskesajt padlizsánpapírral, kakukkfüves cukkinivel, olívás paradicsomtatárral és sárgabarackos paprikamajonézzel
A paradicsomtatár itt mellékszereplő, itt egy kevés fekete olivabogyóval is tovább ízesítettem. Nagyon szépen látszódik viszont ezen a képen a padlizsánpapír magokból és szálakból adódó mintázata. Ugyancsak feltűnő, hogy milyen vékony. Ehhez meg kell jegyeznem, hogy szárítás közben az elpárolgó folyadék miatt tovább vékonyodik a padlizsánréteg, tehát nem gond, ha nem hajszálvékonyan, hanem csak kb. mm vékonyan kenjük ki. (recept)

5 megjegyzés:

chriesi írta...

Akkor sincs másik jobb szó, mint a zseniális!!! ;)

andrea írta...

és szép is!
gratulálok, tátott szájjal figyellek mindig.

Beatbull írta...

Noémi: Köszi szépen! A fóliát/papírt próbáld ki, nekem nagyon bejött és padlizsánnal is jól működik. Agar-agarral még ki kell próbálnom, de gyanús, hogy azzal nem fog ropogósan törni és ez inkább a zselatin tulajdonsága miatt van így (a zselatinlap is törik pl., s az sem más, mint zselatinmassza kiszikkasztva).

Andrea: Köszi szépen! Örülök, hogy tetszenek a képek és receptek! Tulajdonképp egyszerű elemek szerepelnek nálam legtöbbször a tányéron, csak szépen elrendezve. A tálalás pedig gyakorolható (ld. pl. néhány évvel ezelőtti képeimet, némelyik igazán szörnyen van tálalva). A receptekhez pedig folyamatosan elraktározom az ötleteket, aztán valamikor előkerülnek, gyakran teljesen más környezetben.

Ami írta...

Ez az étel biztosan legalább olyan finom, mint amilyen szép. Különösen a padlizsánpapír keltette fel a figyelmem, meg is néztem a receptet. Nem tűnik annyira bonyolultnak, így ki fogom próbálni.
:) Remélem, nekem is sikerül :)

Beatbull írta...

Köszi, Ami, örülök, hogy tetszik! A papírt tényleg nem ördöngös elkészíteni, de a többi elem a tányéron sem bonyolult. A papír sütőből kivéve lesz csak igazán ropogós, sütőben még hajlik a lap - tehát akár kicsit formázhatod is.