péntek, augusztus 19, 2011

Lazacpisztráng karalábéval és kapribogyó-vinaigrette-tel

Annak ellenére, hogy tavasszal is már lehet kapni a piacon karalábét, egészen októberig tart a szezonja. Sőt, talán épp most augusztusban lehet a legcsodálatosabb és legzsengébb példányokat kapni. Egyáltalán nem fásak, esetleg az alján lévő részt érdemes kicsit körbefaragni. Nyersen vagy a karalábé héjából és száraiból főzött alaplében főzve is egyaránt finom. Még izgalmasabb, ha a főtt karalábét alaposan lecsepegtetjük és egy kis vajon vagy olívaolajon körbepirítjuk. A karalábé pirításának ötletével a Borkonyha egyik fogásán keresztül ismerkedtem meg.

lazacpisztráng sült hal lazac pisztráng sült karalábé zöld iró karalábémártás mártás kapri bogyó kapribogyó vinaigrette öntet krumpli püré krumplipüré burgonyapüré
lazacpisztráng karalábéval, kapribogyó-vinaigrette-tel és krumplipürével
A karalábé édeskés ízét kapribogyóval és mustármaggal készült vinaigrette-tel egyensúlyoztam, ill. a karalábé leveléből iróval készítettem egy élénk zöld savanykás mártást. Mindkettő egyaránt jól ment a lazacpisztránghoz is. (recept)

Read this post in English on myBites.

4 megjegyzés:

pupa írta...

Szia!
Nagyon tetszik az étel.
Csak áruld el kérlek mi az a lazacpisztráng? Melyik halról van szó?
Régóta foglalkoztat ez a kérdés, és megmondom őszintén, hogy nagyon neves szakács kollégák sem tudták megmondani.

Olyan ízléses kajának tetted fel a képét, gondoltam tudod miből készült :-)

Unknown írta...

Köszi, örülök, hogy tetszik az étel! A lazacpisztráng többsége szivárványos pisztráng, mely a táplálékán keresztül kap asztaxantint és ezáltal lesz lazacszínű a húsa. Emiatt is nevezik német nyelvterületen mindenhol Lachsforelle-nek, azaz lazacpisztrángnak. Magyarországon is lehet látni éttermekben, pl. Litauszki idején a Maligánban és most télen az Onyxban is szerepelt az étlapon, lazacpisztráng névvel. Létezik még egy ritka Salmo trutta trutta nevű hal is, ami szintén pisztráng (ill. lazacpisztráng néven is ismert), neki a pici rákok által festődik be a húsának a színe.

pupa írta...

Köszönöm, válaszod!
Nagyon örülök, hogy végre valaki logikus magyarázatot adott. Szóval a lazacpisztráng kifejezés nem egy halfajt jelöl, hanem egy húsfajtát ami pisztrángfélékből származik.
A trutta trutta azt hiszem a tengeri pisztráng.

Ha a salmo trutta fario l. -re gondolsz, az a sebes pisztrág (bachforelle)amiből ezek szerint szintén lazacpisztrángot lehet avanzsálni némi karotinos táppal :-)

Még egyszer köszi Pupa

Unknown írta...

A tengeri pisztrángot (trutta trutta) szokás még lazacpisztráng néven emlegetni - de rendkívül ritkán, mert sose látni / kapni tengeri pisztrángot sehol sem.

A sebes pisztráng más, a bőréről egyértelműen megkülönböztethető a szivárványostól és szaiblingtól. Errefelé is évi egyszer lehet kb. a piacon látni sebes pisztrángot, akkor viszont mindig lecsapok rá. Hihetetlenül jó húsa van, s egyébként a sebes pisztráng húsa is lazacszínű - legalábbis az én halasomnál.

Még annyit hozzátennék, hogy a lazacpisztráng általában nagyobb méretű szivárványos pisztráng, azaz olyan 300g-nál kezdődik, de 500-700g a jellemző. Szaibling méretűt (kb. 200-300g) szinte sose látni. Lehet azzal is összefügg, hogy megfelelő mennyiségű táp szükséges a hús befestéséhet és ezáltal egy minimum méretet mindig elér.