péntek, augusztus 07, 2009

Kacsamell zsályás-korianderes meggyel, pirított édesköménygumóval és vargányával

A hétvégi bevásárlás előtt szinte minden péntek este vagy szombat reggel fel szoktam lapozni az ízbibliát ötletek és ihlet érdekében. Ebben a meleg időben a meggyet kívántam meg. Megkeresve az ízbibliában azt találtam, hogy zsályával nagyon jól párosítható. Sose próbáltam még zsályával a meggyet, bár belegondolva nem is állnak olyan távol egymástól, hisz a meggyben is van valami enyhén szappanos íz a savanykássága mellett. Nem volt kérdés: ki kellett, hogy próbáljam! Miközben a zsályás meggyet főztem, nem voltam teljesen elégedett az ízzel. Ugyan tényleg nagyon jól harmonizált a zsálya a meggyel, de valami még hiányzott belőle, hogy teljes legyen az íz. Végignéztem a fűszereimet, de nem akartam fahéjjal, ánizzsal vagy egyéb hagyományosan édessel társított ízzel párosítani. Végül a koriandermagon akadt meg a szemem, s ez is volt a nyerő választás. Egy kevés frissen morzsolt koriandermaggal fűszerezve tökéletes lett a zsályás meggy. Azt hiszem, a sárgabarack-gomba-zöldtea hármashoz hasonlóan most is egy a jövőben gyakran visszatérő új mesterhármas született!


A tányér többi részét is meglehetősen könnyeddé alakítottam. A meggyhez nagyon jól ment az egységesen rózsaszínűre sütött kacsamell. Ellenállhatatlanul gyönyörű vargányát kaptam a piacon, melyeket habzó vajban sütöttem meg köretként. A háttérben egy pirított és párolt fél édesköménygumó látható, melynek ötlete a pirított és párolt bébiarticsókákból eredt. Az édeskömény igazi meglepetés volt, ugyanis hihetetlenül jól ment a korianderes-zsályás meggyhez. Összességében egy nagyon kellemes nyári ebéd. (recept)

2 megjegyzés:

Flat Cat írta...

Nagyon finomnak képzelem! Annyira, hogy el is kell majd készítenem hamarosan! ;) Végülis minden hozzávaló a nagy kedvenceim közül való! :)

Unknown írta...

Örülök, hogy tetszik! Nyárra szerintem ideális, kis könnyed ebéd szezonális gyümölccsel és zöldséggel. Vigyázz, mert a zsályás-korianderes meggy függővé tesz! Ezen a hétvégén (kicsit más formában) ismét készítettem ;)