szerda, április 06, 2011

Bock Bisztró

Három évvel ezelőtt, amikor legutóbb Pesten járt kollégám, sajnos nem sikerült asztalt foglalnunk a Bock Bisztróban. Időközben többször is jártam itt, de most hogy kollégámmal együtt voltunk Budapesten, pótoltuk az elmaradást.

Magas egybefüggő beltérbe léptünk be. A hosszában teljesen átívelő pult, felette a heti ajánlatos táblákkal, a borosdugókkal borított asztalok, de legfőképp talán a borfal és az előtte vidám háttérzenét játszó harmonikás rendkívül kellemes, laza hangulatot teremtenek. S mindehhez ráadásképp még nagyon jó konyha és borok is társulnak.

Az ablak mellett foglaltunk helyet a kollégámmal, ahonnét a belső tér és az utcai történések is kényelmesen figyelemmel követhetőek. Tavalyhoz képest bővült a kenyérkínálat, ezúttal négyféle házi kenyeret kaptunk a legendás tepertőkrémhez. Vétek is lenne itt ezt vajra cserélni! Minden falat belőle olyan, mint a tábortűz melletti szalonnasütés. Kollégám a szalonnasütést mint olyat nem ismeri, de benne is gyermekkori pozitív élmények ébredtek fel a zsírt kóstolva. Egész este boldogan ellettünk volna zsíros kenyerekkel önmagában is, de időközben megérkeztek az előételeink.

bock bisztró bock bistro belső tér interior asztal szék tábla ablak
Bock Bisztró belső tere (kép forrása: deluxe.hu)
Asztaltársam pácolt makrélát rendelt, nekem citrusos báránymirigy érkezett. A makrélát gyömbérrel pácolták és langyosan került salátaágyra. Állagra és ízre is rendkívül jó - olyannyira, hogy ettől a néhány falattól makréla rajongókká is váltunk. A kaviáros majonéz és az almapüré kellemes kiegészítő, a szelet hideg libamáj jó, de nem oszt-szoroz, elhagyható. A báránybrízem is tökéletesen lett elkészítve: selymes puha, nyoma sincs rágós daraboknak. Külön élmény, hogy a mirigyek szélei 1-1 oldalon ropogós kérget kaptak. Maga a tálalás purisztikus: a báránybrízt kevés citrusos olaj és jus veszi körül, a citrus- és salotta-(?) kockák pedig nyomokban a mirigyek alatt bújnak meg. A citrusos ízek pont jó egyensúlyban voltak a brízzel, s végül a hozzá ajánlott Rókusfalvy Sauvignon Blanc tökéletesen kerekítette le az ízeket.

Főételként mindketten mangalica ízelítőt kóstoltunk sólettel - én kíváncsiságból, asztaltársam pedig azért, mert eddig még nem találkozott mangalica sertéssel és láthatóan sikeresen kíváncsivá tettem a rövid jellemzésemmel. A sóleten egy hosszúkás darab kellemes ízű és kissé porhanyósba hajló állagú sous-vide-olt hús pihent (nem szűz, gyanítom combból való darab), mellette egy kockányi dagadó ropogósra sütött bőrrel és egy kissé elsózott húsgombóc. Negyedik és ötödik mangalica variációként a sóletben megjelent még néhány karika rendkívül jó minőségű házi kolbász, valamint a tányér felső részén egy csíknyi jus. Nomen est omen, valódi ízelítőt kaptunk, hiszen minden egyes húsdarabnak más és más állaga és íze volt, a fogás az elnevezésének tehát teljesen eleget tett. Külön tetszett a sólet, a bab ugyanis nem főtt szét, de szép puha volt, s emellett nagyon jól el volt találva a sólet enyhe csípőssége és füstössége. A hozzá kínált Bock Kékfrankos tökéletes kísérője volt a főételnek.

Egy átka volt csak az elején nassolt zsíros kenyereknek: desszertre már nem maradt helyünk, így néhány pohár kadarka után jóllakottan és jó hangulatban hazaútra indultunk. Ismét csak ugyanazt tudom írni zárszóként, mint tavalyi látogatásom után is: pincérünk készségesen válaszolt minden kérdésünkre és nagyon jó tanácsokat adott borok kiválasztását tekintve. Továbbra is ajánlom mindenki számára a Bock Bisztrót, amennyiben mai napjainkba átmentett finom magyar ételekre vágyik jó borok társaságában.

Cím:
Bock Bisztró
1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.
H-Sz 12-24
Tel.: +36 1 321 0340

Nincsenek megjegyzések: