kedd, június 24, 2008

Lazac steak zöldcitromos vajjal, főtt spárgával

A naptárunkban talán fel sem tűnik, de a mai nap - Keresztelő Szent János születésének évfordulója - számos ünnepet és természeti változást is takar. A mai napot megelőző este állítólag már jóval a kereszténység előtt is ünnepnek számított. Feltehetően ennek régóta megtartott napfordulónak az ünnepét alakította át az egyház később. Manapság is szokás még óriási tüzeket gyújtani Szentivánéj alkalmából, amely a gonosz démonokat hivatott elűzni. Mindemellett a természethez is rengeteg kötődése van a mai napnak, melyet pl. a német nyelvnél közvetlenül is lehet érezni: Ezen a napon nyílik az orbáncfű (németül Johanniskraut), ekkorra érik be az első ribizli (németül Johannisbeere), s ekkortájt világítanak leginkább a szentjánosbogarak. Számos más gyümölcs és zöldség érési folyamatában is fontos szerepet játszik a mai nap - ám két növénynek ezen a napon ér véget hivatalosan a szezonja: a fehér spárga és a rebarbara. Hagyomány szerint mindkettőt eddig a napig szúrják illetve vágják, majd ezután magukra hagyják, hogy regenerálódni tudjanak a növények. A spárga utolsó napjának alkalmából így tehát következzen zárásképp egy hagyományosan készített, azaz főtt spárga.


Ditém mesélte, hogy odahaza sajnos nem lehet igazi vastag spárgát kapni. Nem igazán értem, hogy miért, hisz pl. Bács-Kiskun megyéből az elmúlt években rendszeresen jutott exportra is - legalábbis itt a német polcokon néha lehetett látni szép és tökéletes minőségű magyar spárgát. Idén nem találkoztam vele, ami remélem csak annak a jele, hogy odahaza megnőtt a kereslet a spárga iránt! Mindenesetre a piacon gyönyörű dagi fehér spárgát kaptunk, s szép al dentére főztük meg őket. Nem is készítettünk hozzá mártást, mindössze csak zöldcitromos, azaz lime-vajat, amit a ropogós kérgű sült lazac steakhez is felhasználtunk. Nagyon finom, klasszikus és méltó zárása volt a spárgaszezonnak. (recept)

4 megjegyzés:

Horasz írta...

Jajj Beatbull,

Nincs kedved hazakoltozni es a dietam alatt fozni nekem? Csupa ilyesmit kellene ennem:)

H.

Unknown írta...

öh, sajnos per pill nem tudok hazaköltözni, de nyárra kiköltözhetsz ;)
amúgy pofonegyszerű a fenti recept, úgyhogy még egy kis konyhai mozgással is rásegíthetsz a diétádra ;)

Horasz írta...

ehhe csak itt nem olyan konnyu lazachoz jutni...na meg az ara...;>

lassan vegeternek a suru hetvegi programjaim, es akkor ujra fozni kezdek:)

H.

Unknown írta...

Hihetetlen amúgy ez a különbség: úgy hallottam, hogy 100 éve még a szegények eledele volt a lazac, míg aztán a 90es évek végére gourmet-státuszt ért el szinte mindenhol. Manapság Angliában kb. ugyanúgy árulják, mint a marhasteaket (mennyiségét tekintve is), itt Németországban könnyen hozzá lehet jutni vad, bio vagy sima tenyésztett lazachoz, amiből az utóbbi a teljesen megfizethető kategóriába tartozik - s otthon meg ezek szerint sajnos még mindig drága s nem lehet hozzájutni ... :(