csütörtök, június 12, 2008

Pezsgős hideg eperleves

... vagy nevezhetném akár "Rossini koktél"-levesnek is, hisz a két fő alkotóeleme a pezsgő és az eper. A tegnapi bejegyzésem után Maci hozzáfűzéseire előkerült Heiko Antoniewicz neve, akitől pl. a zsázsás füstölt lazac ötlete származik. Antoniewicz Fingerfood című receptkönyvében találtam rá szintén egy epres gazpachora, ami inkább csak fantázianév, hisz nincs benne sem a hagyományos kenyér, sem zöldség. A spanyolos név mindössze arra utal, hogy a levesbe került egy kevés friss kakukkfű és rozmaring is, ami kellemesen ízesíti az epret.


Hozzávalóit tekintve rögtön a Rossini koktél jutott eszembe, hisz a frisseség fokozásáért közvetlenül tálalás előtt pezsgővel kell felönteni. Jó, a recept inkább sok ásványvizet és kevés pezsgőt említ - én az előbbit teljes mértékben az utóbbira cseréltem le ;) S hogy miért is leves s nem koktél? A pohár alján néhány szem kis kockákra aprított eper bújik meg egy zöldcitromos joghurtréteg alatt, amit ugyebár kanalazni kell ;) Könnyedségénél és enyhe pezsgésénél fogva remek frissitő vagy aperitif. (recept)

Off: Nem szoktam a blogomon zeneajánlót írni, de ez az album most nagyon bejött. Főzés előtt, közben, után és receptíráskor (meg most is épp ;) ) az új Blank & Jones albumot hallgattam. Kb. 2000 óta szerintem egy kicsit egyhangúak lettek a trance-es hangvételű zeneszámaik. Közben a chillout/lounge/ambient terén adtak ki három nagyon színvonalas albumot (Relax I, II és III, kb. Schillerhez hasonlíthatnám az ismertebbek közül, bár egy halványat mégis más). Az aktuális The Logic of Pleasure című albummal az elektronikus zene terén is végre visszatértek a régi formájukhoz. Melegen ajánlom minden elektronikus zenét kedvelő Olvasómnak!

Nincsenek megjegyzések: