vasárnap, június 15, 2008

VKF 16 - Multikulti piknik

Az elmúlt hónapban Gourmandula piknikezni hívta a gasztrobloggereket a vkf vetélkedő 16. fordulója során. Mivel Ditémnek sajnos a vizsgái miatt haza kellett mennie, s csak most csütörtökön jött vissza, ezért tegnap került sor nálunk a piknikre. Addig legalább volt is időm kitalálni, hogy mit is készítsünk, illetve mivel teremtsük majd meg a piknik "multikulti" hangulatát. Végül két véletlen miatt egy török ételekből álló pikniket valósítottunk meg tegnap.

piknik picknick dechsendorfer weiherpiknik a Dechsendorfer Weiher partjánál (+ a lábam)

Először a kastélyparkba terveztünk kimenni piknikezni, de aztán amikor már a kerékpárakon ültünk, akkor jutott eszünkbe, hogy sokkal hangulatosabb lenne az Erlangen melletti tóhoz kitekerni. Igazán meleg napokon ehhez a Dechsendorfer Weiher nevű tóhoz látogatnak ki az erlangeniek pihengetni, piknikezni, grillezni s persze fürdeni, szörfözni és vitorlázni is. Egy kicsit hűvösebb volt ugyan tegnap, emiatt nem is volt dugig a part, de így legalább kényelmesen el is heveredhettünk közvetlenül a tó partjánál. Pihengetés közben persze el is falatoztuk a magunkkal hozott török finomságokat.

piknik picknick dechsendorfer weiherpiknik a Dechsendorfer Weiher partjánál (+ Ditém keze)


Bárányhússal töltött török pide


Egyik nap egy tv-műsorban véletlenül a világ legnagyobb pidéje elkészítésének lettem a tanúja. Azelőtt nem is találkoztam még ezzel a török harapnivalóval, de rögtön nagyon megtetszett. Így aztán a reggeli piacozás után tésztagyúrásba kezdtem, amíg Ditém a desszertet készítette el (ld. lentebb). A török pide töltelékeként természetesen csak bárányhús jöhetett szóba, amit frissen ledarálva hoztunk haza a piacról. Jó sok hagymával, és némi fokhagymával, valamint paradicsommal gyúrtam össze, majd töltöttem meg kis tésztahajókat. Mindeféle probléma nélkül kibírta a szállítást és langyosan is nagyon finom. (recept)Tavuk gögsü - török édes csirkepuding

A pide készítése alatt Ditém a desszertet készítette el, ami egy igazán különleges kombináció, hisz alapjában tejből és csirkemellből készül. Receptek után böngészve rátaláltam néhány csirkemell nélkül készült tavuk gögsü-re is, de nálunk természetesen csirkemellel készült. Egy másik tv-műsorban pillantottam meg véletlenül, ahol egy Törökországgal foglalkozó szakértő mutatott be néhány tipikus török édességet - többek között a tavuk gögsü-t is. Ugyan még nem jártam Isztambulban, de állítólag eléggé népszerű, s az elkészítése sem túlságosan bonyolult. Amíg a tésztát gyúrtam, addig Ditém angyali türelemmel szedegette szét szálaira az agyonfőzött csirkemellet, majd cukros laktózmentes tejjel és liszttel pudingot varázsolt belőle. Egy csipet fahéjjal megszórva nagyon finom desszert, kicsit talán tejbegrízhez hasonlítható. Nem kell megijedni, a csirke íze egyáltalán nem üt ki rajta ;) (recept)Eper limes - zöldcitromos-epres nyári koktél

Természetesen valami innivalót is vittünk magunkkal, ami a menütől elütően nem török, de annál inkább szezonhoz illő volt. Nővéremtől kértem el az eper limes receptjét, ám végül a bolti zöldcitromlé helyett 2 frissen facsart zöldcitrom leve került a pürésített eperhez. Némi porcukorral édesítettünk rajta és vodkával öntöttük fel, majd jól összeráztuk. A vodka nem csak hangulatfokozó tulajdonsága miatt került bele, hanem tartósító hatása miatt is - igaz az egész üveget megittuk, mert olyan nagyon finom és üdítő nyári koktél volt ;) (recept)


Ditém és én is köszönjük szépen a megmozgató vkf kiírást - mindenképp meg fogjuk ismételni! ... remélhetőleg az ezen forduló során született rengeteg jobbnál jobb receptekből szemezgetve ;)

dechsendorfer weiher hdr panoramaDechsendorfer Weiher - HDR Panoráma 42 fényképből összerakva

6 megjegyzés:

Before írta...

A csirkepuding lényegét nem értem, minek bele a csirke, ha se az íze, se a textúrája nem érezhető ki belőle? :)

A pide jól néz ki, kicsit hasonlít arra a hazai kísérletre, ami Hambi néven futott (nem lehetetlen, hogy onnan jött az ötlet). Ott puha tésztacsónakba került raguszerű töltelék. Nem volt rossz, bár lehetett volna kiforrottabb is...

starfi írta...

a csirkepuding érdekes:) dehát mi mást vártunk volna Tőled:D a bárányos pide ki lesz próbálva.

Unknown írta...

before: a textúrája érezhető, kicsit szálas ;) A csirkemell viszont eleve kevés ízzel rendelkezik, úgyhogy elég könnyen aromatizálható - itt spec. az édesség el is nyomja.

starfokker: köszi ;) a pide tölteléke persze szabadon variálható.

Névtelen írta...

Ez nagyon finom és kellemes lehetett. Bárcsak kaphatni lehetne nálunk is darált bárányt. Vagy egyáltalán bárányt, úgy általánosan. A pidét azért megpróbálom marhával. Addig is.

Unknown írta...

Fűszeres Eszternél indult egy infogyűjtő akció, hogy hol mit lehet kapni. Az ott elhangzottak alapján a Magyar utca 5 alatt kapható bárányhús (?) - darálót mondjuk keríteni kell, de elvileg az is szokott lenni minden hentesnél. Nálunk otthon szüleimnek van egy húsdarálójuk, talán akad a szomszédodnál is (?)

Névtelen írta...

Régen tervezem a húsdarálóbeszerzést a higiénia és optimális hússzelekció jegyében. Csak először egy nagyobb konyhát kell beújítanom, úgyhogy máris megyek a szomszédba kölcsönkérni.