hétfő, június 02, 2008

Kacsamell csokis burgonyaraguval, gremolatával

Gyakran beszélgetek a tanszéki titkárnővel főzésről és éttermekről. Egyszer be is számoltam neki a Vianne csokizóban Ditémmel együtt töltött bor és csokoládé szemináriumról, mire fel néhány csokoládés receptet kaptam tőle. Ezek közül választottam ki egyet, mely egyébként Bernd Werner tollából származik, aki Baden-Württemberg tartományban, Gernsbach városában az Eberstein kastélyban üzemelteti egycsillagos éttermét.


Már korábban is főztem csokival sós ételt, szóval számomra nem volt akadály a hagymás krumplihoz beledobni a csokoládét. Nem is értem igazán, hogy miért nem terjedt még el jobban a kakaó illetve a csokoládé alkalmazása sós elő- vagy főételekben, hisz maga a kakaó keserű - csakúgy mint a saláták többsége is... A burgonyaragu igen nehézkesre sikeredett, feltehetően a sok tejszín és a csoki kakaóvaja miatt - ami egyébként fele-fele arányban 70% és 100%-os Rajoles csokoládé volt. Az eredeti receptben egy fél fürj készült hozzá, ám mivel a piacon nem kaptam friss fürjet, így spontán rózsaszínűre sütött kacsamellre cseréltem le, ami pompásan illett hozzá. Mindezen egy olivaolajból, fenyőmagból, petrezselyemből, kakukkfűből, rozmaringból, valamint citrom- és narancshéjból készült gremolata könnyített. Egy könnyedebb tejszínnel, vagy akár tejjel készítve mindenképp ajánlom, ha valaki a csokoládét egyszer nem csak a desszerttányéron szeretné tálalni. (recept)


Sajnos a blogokon körülnézve nem találtam másnál csokis elő- vagy főételeket (ha mégis van, szóljatok!), ezért csak két saját receptet tudok itt most felsorolni egyéb receptként:
Füge-caprese sáfrányos csokimártással
Kacsamell chilis-csokis mártással, mangós polentával

Nincsenek megjegyzések: