péntek, március 14, 2008

Articsókás báránysült édesköménnyel, citrommal és fehérborral

Ugyan már többször ettem antipastiként fűszeres olivaolajba eltett articsókaszíveket, ám készíteni még sose készítettem az otthoni négy fal között. Ditém még egyáltalán nem is kóstolta az articsókát, így a piacról nyolc szép kis fej articsókával tértünk haza. Persze nem hagytuk egymagában az articsókákat, hanem egy szép kicsontozott báránycombbal készítettük el.

articsóka báránycomb báránysült karamellizált paradicsom koktélparadicsom terítő fehérbor citromarticsókás báránycomb karamellizált paradicsommal - a nagymamám által készített terítőn ;)

Nemrég olvastam egy svájci hentes könyvében, hogy tulajdonképpen a bárányok állattartása a legtermészetesebb, hisz még télen, bokáig érő hóban is kivezénylik őket a rétre, s még ott is találnak elegendő ennivalót. Sajnos a húsa nem mindenkinek ízlik, ami miatt éjszakára szokás pl. iróba vagy tejbe eltenni. Nálunk citrommal és fehérborral készült 1,5-2 óra alatt a sütőben. Sütés közben a húshoz hozzádobtuk a megtisztított articsókákat, melyeket olyan csodálatosan átitta az édesköményes citromos fokhagymás fehérboros lé, hogy messze elbújhat mögötte a vízben kifőzött és kencékbe mártott articsókás elkészítési változat ;) Azt persze azért hozzá kell tennem, hogy Ditémnek nem igazán tetszett a rengeteg bajlódás az articsókával - azaz a levelek aljának leszopogatása - különösen azért, mert alig volt rajta valami ennivaló. No de az articsóka már csak ilyen ... az íze viszont mindenképp kárpótolt a rengeteg bajlódásért cserébe ;) (recept)


Nem bukkantam sajnos túlságosan sok magyar nyelvű articsóka receptre, de itt egy rövid választék:
Articsókás panzanella (Chili & Vanilia)
Articsóka-saláta (Dolce Vita)
Carciofi al forno (Dolce Vita)
Töltött articsóka (gourmandula)

Articsóka felhasználása (részletes fényképes leírás)

Nincsenek megjegyzések: