csütörtök, március 27, 2008

VKF 14 - Inverz töltött káposzta

Maci a VKF 14. fordulójának témájaként a magyar konyha népszerűsítését írta ki. Kísérletezőkedvemnél fogva nem tudtam megállni, hogy ne alakítsak át egy hagyományos magyar ételt, hogy új köntösben pompázhasson, mely akár egy színvonalas étterem lapján is elférhetne némi további csiszolással. Így született meg nagymamám töltött káposztájából a kifordított, azaz inverz töltött káposztám ;) Mielőtt rátérnénk az ételre, nézzük előbb a fogás eredeti változatának történelmi múltját.


A Magyar Néprajzi Lexikon szerint az étel a török hódítás során terjedt el a Balkánon és Magyarországon, ill. innét elindulva bejárta szinte egész Európát. Már a 18. század folyamán is kedvelt étel volt, talán főleg az egyszerűsége miatt is, hisz az egyszer megfőzött ételt napokon át újra és újra fel lehetett rotyogtatni, mely folyamat során még javult is az íze. Nem csak Európában, hanem még Magyarországon belül is rendkívül sokféleképpen készítik a töltött káposztát: hol savanyított káposztalevelekbe, hol torma- vagy karalábélevelekbe tekerik a darált húsból készült gombócokat, hol pedig egyszerűen csak a savanyított káposztában meztelenül úszik a gombóc. Maga a töltelék is különbözőképpen készül területtől függően: néhol a hagyomány szerint kizárólag disznótorból készül, máshol keverik a darált sertés- és marhahúst, ugyancsak máshol pedig akár teljesen el is marad a hús, s gombával vagy kásával töltik a káposztát. Jellegzetes ünnepi étel: a parasztkonyhában vasárnap, ill. nagyobb ünnepekkor szokás tálalni. Az egyik legismertebb Móricz-novella, a Tragédia is megemlíti a töltött káposztát, mikor a nemes Sarudy Pál lányának esküvőjén a jelentéktelen paraszt Kis János bosszúból ki akarja enni a vagyonából az urát, ám a töltött káposzta a torkán akad és véget vet életének.

vajban párolt répa sárgarépa cukor narancslikőrfiatal sárgarépa ahogy sül a cukros narancslikőrös vajban

Nos, ennek a bizonyos töltött káposztának futottam neki ötletemmel, mely szerint kifordítottam, s így a hús tölteléke lett a káposzta. Egy ilyen kifordítós ötlet már elkapott egyszer, amikor a cobb-salátát fordítottam meg úgy, hogy egy félbevágott csirkemellben egyféle szendvics alakjában tálaltam a salátát. A gombócok formázása, a hús szétesésének meggátolása és szaftosságának megtartása érdekében egy fólia-alufólia kombinációba tekertem a a műremeket, melyet aztán forró, de nem forrásban lévő vízben főztem ki. Végül kicsomagolva egy serpenyőben megpirítottam még, hogy színt kapjon és apró sárgarépával együtt tálaltam. Az eredmény meglehetősen csinosra sikeredett, s nagyon finom is volt, bár a káposzta ezzel az elkészítési móddal nem itta át olyannyira a húst, mint az eredeti változatban. (recept)

8 megjegyzés:

Grenadine írta...

lenyűgöz ez a kulinária nyelvén megfogalmazott humor! :)

nana írta...

zseniális ötlet, nagyon kreatív!! bár csinálni nem fogok, vegaságomból kifolyólag, de minden elismerésem! ;)

Horasz írta...

vazz:) valami hasonlosagon tortema fejem bar meg kell mondjam, a tied sokkal kifinumlatabb mint az en elnagyzolt otleteim.

gratula, kituno otlet es megvalositas. Lehet nekem is el kellene koltoznom egy idore itthonrol, hogy ilyesmik konnyebben eszembe jussanak.

Unknown írta...

köszi Grenadine ;) gyakran mondják amúgy rólam, hogy eléggé ironikus vagyok ... ;)

köszi nana ;) talán összeáll a gomba vagy a kása is némi tojással úgy, hogy meg lehessen tölteni káposztával ;)

köszi Horasz ;) öh, kicsit önkritika, de szerintem egy kellemes "agyalágyultság" is elég ilyen ötletekhez ;) kíváncsi vagyok a Te ötletedre!

Cukroskata írta...

Ez igazán remek ötlet. Talán ha a megtöltött húsokat még savanyúkáposztalevélbe tekernénk, a káposzta íze is teljesen átjárná a húst. Felvéve a kipróbálandók közé :-)

Gabojsza írta...

Szerintem Maci ilyesmire gondolhatott a kiírásnál:-) Zseniális ötlet, gratulálok!

Horasz írta...

Beatbull,

jelen pillanatban sajnos kozeleben nem vagyok az ilyen "megujjito" jellegu otleteknek. csupa hagyomanyos, bar unnepi etel jar az agyamban.

De most van egy szabad hetvegem, remelem megszall az ihlet.:D

H.

Unknown írta...

köszi Gabojsza ;)

Horasz: szerintem egy jól elkészített hagyományos étel legalább annyival felér, mint az ilyen "hülyüléseim" ;) - elvégre azon is törtem a fejem, hogy ha már kikiáltjuk a nagyvilágba a magyar konyhát, akkor elvileg az eredetinek a receptjét is illene mellékelnem ...