hétfő, május 26, 2008

Szőlővel töltött húsgombóc laskagombás krumplipürével

Eredetileg másnak indult ez a fogás, hisz egy nagy tálban sült volna a sütőben a sok kis húsgombóc a szőlővel és a gombával. Aztán mivel már eléggé későre járt az idő, s hirtelen egy frappáns ötletem is támadt, erőteljesen lerövidítettem az elkészítési időt.


A frappáns ötlet az volt, hogy a húsgombócokat egy-egy szem szőlővel töltöttem meg. A darált húst némi zsályával és rozmaringgal ízesítettem - utóbbit már a töltött galambnál is sikeresen kombináltam szőlővel. Korábban mindig a serpenyőben sütöttem készre a húsgombócokat, ami méretüktől függően el is tarthatott egy ideig, s ezalatt egy kevés szaftot is veszítettek. Másik újításom ezen az estén tehát az volt, hogy viszonylag nagy hőmérsékleten röviden megpirítottam minden oldalról a húsgombócokat, majd a sütőben hagytam 70°C-on szépen átmelegedni. Eredményképp gyönyörűen szaftos gombócokat kaptunk. S amíg a sütőben átmelegedtek a gombócok, addig elkészítettem a krumplipürét. A piacon gyönyörű laskagombát sikerült kapni, s egy kicsit megsütve kakukkfűvel együtt vittem új irányba vele a burgonyapürét. Nagyon finom gombás ízt kapott, s pompásan illett a szaftos szőlős húsgombócokhoz. (recept)

2 megjegyzés:

gabojsza írta...

De nagyon szépen tálaltad:-)... újra!

Beatbull írta...

köszi szépen gabojsza ;)